Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjens nya vanor håller i sig

/
  • Ida, Lisa, Tommy och Gustav Hellstrand och William Sjödin försöker leva hållbart.
  • Ida Hellstrand är noga med miljön. Hon både sopsorterare och ser till att hon och andra inte låter kranen rinna när de borstar tänderna.

Året i Hållbara familjer blev en vändpunkt för familjen Hellstrand.

De sålde den ena bilen och det lyser inte längre i onödan hemma i familjens hus.

Annons

Lisa, Tommy, Gustav och Ida Hellstrand var med i den första omgången av kommunens Hållbara familjer, 2008-2009. där de lärde sig leva miljövänligare.

– Det man lärde sig där, det tänker man på, säger Lisa Hellstrand.

Hon är uppvuxen med återbruk, men lärde sig mer med Hållbara familjer och har fortsatt med de nya vanorna, som att cykla till jobbet på lantmäteriet hemifrån Bomhus.

Familjen bytte den ena bilen mot en moped, men har nu gjort sig av med mopeden också. De klarar sig med den kvarvarande bilen som Tommy Hellstrand tar till jobbet i Valbo. De var med i transportgruppen och han hade velat testa elbil eftersom han funderade på att välja det när de behövde byta bil. Men utan provkörning blev det ingen.

– Till Valbo skulle det funka jättebra med elbil.

För honom blev året med Hållbara familjer en ögonöppnare, särskilt när det gäller el och energi. Han är numera noga med att inte låta lampor lysa när de inte är hemma och har valt de energisnålaste modellerna när de behövt byta tvättmaskin och torktumlare. Han jobbar på en elektronikaffär och säger att när det gäller vitvaror och tv-apparater har elförbrukningen sjunkit rejält de senaste åren. Men alla är inte intresserade.

– Äldre är ofta måna om energiåtgången. Yngre bryr sig inte så mycket.

Det Ida och Gustav Hellstrand, som i dag går i tvåan och fyran, minns bäst av Hållbara familjer är godiset från träffarna. Gustav Hellstrand tycker att det ibland kan bli tjatigt med miljöprat, men sopsorterar, låter inte vattnet rinna i onödan och samlar pantburkar. Ida Hellstrand berättar att de pratar om miljön i skolan.

– Man ska vara försiktig och inte slänga skräp i naturen och inte ha lamporna tända.

Hon ser till att alla stänger av vattnet när de borstar tänderna och berättar att hon ritat en isbjörn på ett smältande isflak och uppmanat till att sätta ut ”sådana där vindgrejer”.

Lisa Hellstrand tycker att det är svårt att veta alla gånger hur man handlar klimatbäst och efterlyser en märkning.

Transporterna står för det mesta av utsläppen.

– Jag tycker att staten borde ta ett större ansvar för att subventionera eller förenkla för dem som vill ta ansvar, säger Tommy Hellstrand om bilköp.

Han tror också att fler skulle åka kollektivt om det var billigare.

Lisa Hellstrand tror att många tar bilen på rutin, utan att tänka efter.

– Om folk upptäckte hur skönt det är att cykla. Man är en sån vanemänniska. Men att cykla till lantmäteriet går nästan lika fort som att ta bilen.

Fotnot: På www.gavle.klimatkontot.se kan man testa hur mycket växthusgaser man släpper ut och hur man kan minska dem.

Mer läsning

Annons