Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får kritik efter att fastspänd man avled

Psykiatrin får kritik för att inte ha undersökt en man som satt fastspänd under en natt. Han avled av hjärtinfarkt.

Annons

Mannen, som var i femtioårsåldern, var uppjagad på grund av mani med psykotiska inslag. Man beslöt om tvångsvård och när han inte blev lugnare av medicin beslöt man att spänna fast honom i bältessäng då man var orolig för hans fysiska hälsa. Han spändes på eftermiddagen fast sittande och två gånger under kvällen kontaktade vårdpersonalen bakjouren som beslutade om fortsatt fastspänning. På morgonen slutade mannen att andas och avled trots återupplivningsförsök.

Socialstyrelsen är kritisk mot att mannen inte undersöktes kroppsligen och att bakjouren, enligt journalen, inte undersökt mannen innan besluten om att han skulle fortsätta att sitta fastspänd.

Psykkliniken får också kritik för att ha stängt in mannen på hans rum i strid med bestämmelserna om tvångsvård och inte ha gjort en vårdplan. Socialstyrelsen anser också specialister med olika inriktning ska samarbeta när någon har både psykiska och kroppsliga symptom som kan vara livshotande. Varken narkos- eller medicinläkare var med när man bedömde att manin kunde leda till cirkulationskollaps och att det på grund av mannens övervikt var för riskfyllt att lugna honom genom att söva honom.

Psykiatrin ska redovisa vad man gjort för att komma tillrätta med bristerna.

Mer läsning

Annons