Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre fria besök hos sjukgymnast

Rätten att fritt besöka sjukgymnast kan komma att begränsas i Gävleborg. Landstinget tycker att alltför många patienter går för länge hos privata sjukgymnaster utan att de följs upp av läkare.

Annons

Sedan några år tillbaka råder remissfrihet inom sjukgymnastiken i Gävleborg. Patienter kan själv söka behandling hos sjukgymnast, offentlig eller privat, utan att först träffa en läkare.

Nu finns förslag om att införa en begränsning på 15 besök alternativt tre månaders behandling hos sjukgymnast. När gränsen har nåtts ska patienten konsultera läkare för en prövning om behandlingen ska fortsätta eller inte. .

Orsaken till begränsingen är att landstinget upptäckt att många patienter får uppseendeväckande långa behandlingsserier hos de privata sjukgymnaster som arbetar enligt den så kallade nationella taxan. I fjol handlade det om drygt tusen patienter i länet som besökte någon av dessa sjukgymnaster mer än 15 gånger. I medeltal gjorde dessa patienter 28 besök hos en sjukgymnast.

Hos de offentliga sjukgymnasterna förekommer sällan den här typen av mycket långa behandlingsserier, menar Robert Hill, projektledare för Hälsoval i Gävleborg. Han vill inte säga att patienterna överbehandlas hos de privata sjukgymnasterna men konstaterar att skillnaderna i behandlingslängd är orättvisa och omotiverade.

- Det stora flertalet patienter behöver inte fler än 15 behandlingar. Det är rimligt att man stämmer av med läkare om man anser sig behöva fler behandlingar, säger han.

För landstinget innebär det en kostnad när patienter väljer att gå till de privata sjukgymnasterna. Men besöksbegränsningen ska inte ses som en sparåtgärd utan som ett sätt att öka tillgängligheten, enligt Robert Hill. Fler kan få tillgång till sjukgymnastik om de de onödiga besöken kan minskas.

Mer läsning

Annons