Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre opereras för prostatabesvär

Färre opereras och fler får medicin. Det är den rådande trenden i behandlingen av prostatabesvär. Gävleborg hör till de landsting som i dag opererar allra minst i landet, enligt en rapport.

Annons

Godartad prostataförstoring är en relativt vanlig åkomma bland något äldre män. Den som drabbas kan till exempel få svårt att kissa eller måste gå på toaletten ofta. Operation var tidigare den enda möjligheten till behandling. Numera finns läkemedel som kan lindra symtomen och som i viss utsträckning gjort att patienterna slipper opereras. Antalet operationer har därför minskat i landet.

Hur prostatabesvär behandlas skiljer dock en hel del mellan landstingen. Det visar en sammanställning som SBU – Statens beredning för medicinsk utvärdering – gjort.

Gävleborg utmärker sig genom att operera relativt lite och läkemedelsbehandla relativt mycket. Endast tre landsting utförde under 2008 färre prostataoperationer i förhållande till befolkningsmängden.

Varför Gävleborg skiljer ut sig på detta sätt är oklart.

– Det ligger ingen medveten strategi bakom. Det är snarare så att det finns skillnader i praxis och behandlingstraditioner mellan landstingen, säger Ulf Öhrvall, verksamhetschef inom kirurgin i Gävleborg.

Att vissa landsting opererar mindre än andra kan bero på brist urologspecialister, operationsplatser eller utredningskapacitet, enligt SBU. Men Ulf Öhrvall ser inte några sådana skäl till den låga operationsfrekvensen i Gävleborg.

– Det är alltid en diskussion mellan patient och doktor vilken behandlingsform man ska välja. Ofta börjar man med läkemedel. När de inte längre ger tillräcklig hjälp blir operation ett alternativ, säger han.

Enligt SBU:s rapport är det viktigt att sjukvården noggrant följer upp de patienter som får medicin eftersom det inte i förväg går att säkert säga vilka som har nytta av dem.

Även naturläkemedel används ibland i behandling av prostataförstoring. Enligt SBU finns visst vetenskapligt stöd för att sådana medel kan hjälpa men resultaten av de studier som gjorts är osäkra.

Mer läsning

Annons