Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fel sätta gräns för fri sjukgymnastik”

Förslaget att begränsa rätten att fritt gå till sjukgymnast i Gävleborg ogillas av sjukgymnasternas fackförbund. Kroniskt sjuka patienter drabbas, anser de.

Annons

Som GD berättade i går vill landstinget i Gävleborg sätta gränser för hur länge man som patient ska få gå hos sjukgymnast utan läkarkontroll.

Efter 15 besök alternativt tre månaders behandling ska patienten vara skyldig att konsultera läkare innan fortsatt behandling hos sjukgymnast kan bli aktuell.

Bakgrunden är att det uppdagats att många patienter gör väldigt många besök hos sjukgymnast. Problemet förekommer i huvudsak hos de privata sjukgymnaster som arbetar enligt den så kallade nationella taxan.

– Jag försvarar inte överbehandling. Sådant ska stävjas. Däremot tycker jag att det är fel med en sådan här begränsning, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk utredare på Sjukgymnastförbundet.

Hon ser förslaget som en inskränkning i remissfriheten.

– Man bygger in ett administrativt hinder som kostar pengar och skapar onödig oro bland patienter, anser hon.

De som behöver långa behandlingsserier är oftast kroniskt sjuka, till exempel reumatiker eller KOL-patienter.

Att tvinga dem att konsultera läkare för att få fortsatt behandling är inte meningsfullt.

– En läkare kostar 1300-1500 kronor per timme och är inte bättre skickad än en sjukgymnast att bedöma den här typen av behandlingsbehov, säger Kristina Folkesson.

Mer läsning

Annons