Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktig operation anmäld

Socialstyrelsen ska nu granska att en kvinna fått sitt bröst bortopererat i onödan. Landstinget har tidigare anmält att de gjort samma sak på en annan kvinna.

Annons

GD berättade i somras att två kvinnor fått sitt ena bröst bortopererat på grund av misstanke om cancer. Efteråt visade det sig att kvinnorna inte hade cancer. Det ena tillfället anmäldes då till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Nu anmäler landstinget också det som hänt den andra kvinnan, som är i trettioårsåldern.

Hon hittade en knöl i bröstet i slutet av förra året. Mammografi och ultraljud visade inte på cancer, men det gjorde ett cellprov.

Eftersom man misstänkte att det kunde finnas en risk för ärftlighet bestämde man sig för att operera bort bröstet. Efteråt visade det sig att det inte var cancer.

– Det har varit en tung tid, sa kvinnan i GD i somras.

Efter de felaktiga operationerna har patologen förstärkt läkarbemanningen och ändrat arbetssätt för att minska risken för felaktiga svar. Kirurgen ska numera också analysera ett vävnadsprov om det bara är cellprovet som visar på cancer.

Mer läsning

Annons