Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem med influensa till sjukhus

Influensan sprider sig i landet. Hittills har fem patienter i Gävleborg blivit så sjuka att de behövt vård på sjukhus.

Annons

Årets influensasäsong har börjat ta fart. Hittills finns tio konstaterade fall i Gävleborgs län.

Fem av patienterna i Gävleborg har blivit så svårt sjuka att de behövt sjukhusvård. I några fall har respiratorvård krävts.

Eftersom de flesta som har influensa inte kontaktar sjukvården och får en diagnos är det svårt att veta hur stor omfattning epidemin fått.

– Det har hittills inte varit något dramatiskt utbrott, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg.

I åtta av de konstaterade fallen i Gävleborg har patienterna haft svininfluensa, i två av fallen ”vanlig” influensa. För den enskilde är det inte så viktigt att veta vilken sort man drabbats av.

En normalt frisk person blir sällan svårt sjuk i influensa, oavsett variant. Men om man ändå skulle bli det – och till exempel få svårt med andningen – bör man kontakta 1177, sjukvårdsrådgivningen.

Främst är det personer i riskgrupperna – hjärtsjuka, kroniker, gravida med flera – som bör vara vaksamma på influensasymtom.

Landstinget har erbjudit dem och alla ålderspensionärer gratis vaccinering mot influensa. Men uppslutningen har varit klen.

– Senast jag kollade hade bara 35 procent av 65-plussarna vaccinerat sig, säger Signar Mäkitalo.

Han tror att vaccinets begränsade skyddseffekt bidragit till det måttliga intresset.

– Om vaccinet gett ett hundraprocentigt skydd har det varit annorlunda. Nu ger det 50–60 procents skydd för en 65-plussare och det är bättre än ingenting men det räcker inte för att alla ska känna sig motiverade.

Mer läsning

Annons