Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ferid filmar barnens drömmar

Annons
GÄVLE

På lördag åker Ferid Jusufovic frånGävle till Lettland för att göra film. I stadenCesis ska han bo på ett barnhem i en vecka och skildra barnenstillvaro och verklighet.

- Det finns så många som lider bara på grundav var de blivit födda. Jag vill fånga barnens drömmaroch visa hur de ser ut och hur långt borta de finns. Jagvill komma nära deras verklighet, som är så långtborta från den vi lever i, genom att bo med barnen och liksomdem inte kunna gå därifrån. Lettland ärinte så långt bort geografiskt. Det glömmer vi,säger han.

Det är tydligt att han brinner för sitt filmprojekt.Ferid Jusufovic pluggar media på Västerbergs folkhögskolai Storvik.

Tanken att göra film om tillvaron på ett lettisktbarnhem föddes i höstas när en lärare berättadeatt hon hade hjälpt att organisera hjälpsändningartill Lettland.

- Det är inte så ovanligt med hjälpsändningartill barnhem. Många vill hjälpa. Jag är inte denförsta och det här kanske bara är en droppe i havet.Men så småningom kanske människor börjartänka på ett annat sätt. En film kan ocksåhjälpa. Kanske har min vilja att göra med min barndom,var jag kommer ifrån, säger han.

Lämnade kriget

Ferid Jusufovic kom till Sverige sedan han vägrat deltai kriget i forna Jugoslavien. Han är bosnier, men bodde isödra Serbien. I dag bor han i Gävle med sin fru ochtre barn.

- Jag kommer ihåg rädslan som jag själv hadesom barn att något skulle hända mina föräldrar.Det var det värsta som kunde hända. Den känslanminns jag. Jag brukar tänka på hur barn, som inte harnågra föräldrar och som är helt utlämnade,hur de känner och mår när de dessutom saknar dricksvatten,mat och värme. Hur skulle du eller jag känna? sägerhan.

Dokumentär

Filmen, som är tänkt att bli en blandning av dokumentäroch videodagbok, är ett lågbudgetprojekt. Studiefrämjandetbistår med utrustning. Kultur- och fritidsförvaltningoch Film Gävleborg ställer upp med pengar.

Med på resan följer också en tolk frånGävle. I Cesis ska de träffa stadens socialchef.

- Hon tycker att det är ett bra projekt har jag fåttveta. Syftet är naturligtvis att göra film. Jag villjämföra Sverige och Lettland, men jag vill ocksåhjälpa, säger han.

Ferid Jusufovic beskriver inlevelsefullt några idéertill scener.

- Jag har så mycket bilder i huvudet. Jag vill intehålla mig strikt till dokumentär eller dagbok. Vi fårse vad som händer. Saker förändras hela tiden iett projekt, säger han.

I april ska filmen vara klar om allt går enligt planerna.Ferid Jusufovic har inte riktigt tagit in att filmen och redanverkligen blir av.

- Det ska bli väldigt spännande. Det här ären dröm för mig. Jag visste inte att de här resursernafanns. Det är fantastiskt att få den här möjligheten,säger han.

Eventuell avkastning av filmen ska gå till barnen påbarnhemmet.

- Drömmen vore om den kunde bli uppmärksammad, såatt något kan komma barnen till del, säger Ferid Jusufovic.

Mer läsning

Annons