Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina fiskar och isar som håller

/

Annons

Sent omsider har vi fått isar som det går att ta sig ut på även här i Gävletrakten. På julaftonsförmiddagen smet jag iväg en stund ut på Hillesjön. Så jag har nu tagit vinterns första pimpelabborrar. Det nappade faktiskt ganska bra. Jag fiskade med vertikalpirk och en färggrann limkrok.

Isen på Hillesjön var ungefär 15 centimeter tjock. När jag borrade upp hålen kände jag att isen var uppdelad i två lager. Det gjorde mig lite osäker, så jag gick inte ut till mina favoritplatser mitt på sjön. Jag höll mig efter stranden vid Hillsjöstrand. Nu har det gått en vecka till med temperatur konstant under nollstrecket, så isen är säkert betydligt tjockare nu.

Hillesjön har jag lovordat tidigare, och jag tänker fortsätta att göra det. Sjön är extremt lättillgänglig. Många med mig har nära till Hillesjön. Det är enkelt att ta sig ända fram till sjön på åtminstone två ställen, Kyrkviken och Hillsjöstrand. Det gör att det är lätt att sticka ut på ett par timmars fiske.

Beträffande själva fisket så har jag aldrig varit på någon annan sjö med så många och huggvilliga abborrar som Hillesjön. Nu är i och för sig inte jag någon riktig pimpelräv som åker runt till massor av olika sjöar.

Om du har någon sjö med bra pimpelfiske efter abborre som du vill tipsa om så får du gärna höra av dig. Vi kan göra en tur dit tillsammans, och berätta om vårt fiske här på fiskesidan.

Limkrokar finns i alla tänkbara färger och färgkombinationer. Jag undrar om färgen på kroken har någon betydelse. Tävlingspimplare har ofta massor med krokar med sig, och provar sig fram vilken färg som fiskar bäst gång från gång.

Det finns även mycket rutinerade tävlingsfiskare som gör precis tvärtom, håller sig till en speciell krok. De köper på sig eller tillverkar ett lager med krokar i samma färg och av samma material.

Det finns dock en sak som alla fiskare är överens om. Oavsett om du har 100 olika krokar eller bara en krok med dig på fisket så måste du tro på den krok du fiskar med.

En detalj som jag fastnat för och tror benhårt på vid pimpelfiske är att det ska vara ett öga på kroken. Det består av en svart färgprick mot en ljus bakgrund på undersidan av kroken. Ögat kan även sitta på sidan av kroken. Se på bilden här intill så förstår du vad jag menar.

När jag rör pirken upp och ner så pendlar kroken fram och tillbaka och visar upp ”ögat” för fisken som lockats fram till pirken. Det svarta ögat fungerar som ett riktmärke och utlöser fisken huggreflex. Fisken slukar ögat och därmed kroken.

Är du också lite sugen på att pimpla? Läser du detta tidigt på morgonen så vet jag att fiskeklubben Guldkroken hälsar alla välkommen till att vara med på pimpeltävling på Storsjön i dag vid Brunnsvik klockan 10-13.

I morgon är det premiär för fiskesäsongen i den nedersta delen av Gavleån. Mellan Strömdalens kraftverk och Islandsbron har fisket som vanligt varit stängt mellan den 1 november och den 31 december.

Det brukar vara ganska många fiskare som söker sig till Gavleån för att fiska på nyårsdagen, och det är havsöring som är målarten. Fångsterna på premiären de senaste åren har varit uppemot ett tiotal öringar och enstaka laxar, som stått kvar i ån sedan leken i höstas.

För fisket i Gavleån gäller från och med 2008 att du måste ha ett fiskekort. Kortet är gratis. Syftet med fiskekortet är att du på fiskekortet får information om vilka regler som gäller för fisket i Gavleån.

Fiskekortet kan du hämta på Berras Sportfiske, Gävle Fiskredskap eller på medborgarkontoret. Det går även att skriva ut ett fiskekort på Gävle kommuns hemsida. Gå vidare in på Kultur & Fritid, friluftsliv och ”Fiska i Gavleån”.

På www.gavleoring.se har Tony Berggren startat ett nytt forum för just fisket i nedre Gavleån. Där kan du vara med och diskutera fisket och fiskeförvaltningen i ån.

Nedre Gavleån har bjudit på fantastiska fångster under 2008. Årets toppar är naturligtvis Chrille Wiklunds jätteöring på tio kilo och Daniel Norells gös på nio kilo. Jag känner bara till en enda öring som är större än Chrilles och som fångats i Sverige i år. Den är fångad av en annan Gävlebo, Conny Eriksson. Han fångade den 21 juli en öring på 10,1 kilo i Älvkarleby.

Daniels gös är enligt Sportfiskarnas storfiskregister den fjärde största gösen i år. Ett hekto mindre, 8,9 kilo, vägde Fredrik Rinnströms gös från Storsjön. Också den gösen alltså från Gavleåns vattensystem.

Fortsätter vi ännu längre upp efter Gavleån så är det inte mycket sämre där. Tack vare tävlingen Hoforsnappet ser Hofors Fiskevårdsområde till så att vi får kunskap om vad som fångas i vattnen runt Hofors.

Hans Lundberg i fiskevårdsområdet har nyligen rapporterat att årets största öring i tävlingen fångades i sjön Hyen av Ulf Norling. Öringen vägde 6,18 kilo och fångades vid trollingfiske. I sjön Tolven metade Magnus Paavola upp en öring på 5,45 kilo den 18 maj. Båda dessa öringar är alltså insjööringar.

I gösklassen är det sjön Stor-Gösken som levererar de största gösarna i Hoforstrakten. Sven-Erik Andersson vann tävlingen i år med en gös på 3,9 kilo.

Hoforsnappet pågår från 15 april till 31 oktober. Mer information om tävlingen hittar du på www.hoforsfiske.org.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons