Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina hus – och säljrusch

/
  • Inte till salu – men fastighetsmäklarens dröm. Nicklas Bäckströms hus på 500 kvadratmeter vid Stensnäs på  Norrlandet är i mångmiljonklassen.
  • Stefan Tröjbom är kontorschef på Swedbanks fastighetsbyrå. I helgen visar han hus och lägenheter.
  • Gävle strand på Alderholmen är ett av de senaste bostadsområdena i Gävle.
  • Villastan är alltid populärt. I helgen visas villan på Västra Ringvägen med ett utgångspris på 4 750 000 kronor.
  • Engeltofta rustas upp för 100 miljoner kronor vilket bland annat innebär 40 lägenheter.
  • I helgen är det stor bostadsvisning i hela Gävle med omnejd. Villor och bostadsrätter i centrala Gävle är alltid populärt men på senare tid har hugade spekulanter fått fler objekt än någonsin tidigare att välja mellan.
  • Fastigheten på Petregatan för 6 800 000 kronor är ett av de hus som visas i helgen.Foto: GUN WIGH

Hela Gävle är strösslat med ”Till salu-skyltar”. Fler bostäder än någonsin är ute för försäljning i hela Sverige. Populärast är centralt belägna hus och lägenheter.

Annons

Kombinationen av att det är svårare att få huslån och den allmänna oron i världen har gjort att många säljer sina villor och bostadsrätter.

– Samtidigt har vi sålt mer än någonsin, berättar Stefan Tröjbom, kontorschef på Swedbanks fastighetsbyrå. Marknaden är bra för säljare men ännu bättre för köparna.

I helgen är det rena julafton för hugade spekulanter med stor bostadsvisning i Gävle med omnejd. Många vill bo centralt och tidigare har husköparna lockats av färdigrenoverade hus.

– Men sedan ett år tillbaka vill fler och fler ha renoveringsprojekt. Vill man skita ner sig går det att göra fynd men läget är alltid viktigt.

De populäraste områdena har länge varit Olsbacka, Fridhem, Strömsbro och Hille och så är det fortfarande men som en outsider kommer Bomhus starkt.

Snittpriset på en villa var fram till augusti i år 1,8-1,9 miljoner kronor. För en bostadsrätt är snittpriset 760 000 kronor i Gävle.

– Villorna har gått upp tre procent på tolv månader och bostadsrätterna har gått ner en procent. Priserna har inte gått ner men det är färre budgivningar. Fler hus säljs till utgångspris.

Ganska stabilt alltså.

Det dyraste hus som Stefan själv sålt är två villor i Villastan. Båda gick för över sex miljoner kronor. En av dem såldes i höstas, det andra i maj i år.

– Men de priserna är småpotatis i Stockholm.

Mer eller mindre kylskåpskalla områden är Bergby och Norrsundet.

– På Hemnet till exempel syns det när huset lades ut för försäljning och vi får ofta frågan om varför ett hus inte är sålt. Men förr såldes ett hus inom en månad, nu kan det ta två månader. Det tar längre tid att sälja eftersom utbudet är stort. Köparna vill titta på allt som finns.

Det allra nyaste projektet hos Swedbank är Pingstliljan. Fastigheten som ska byggas intill Hedvigs trädgård i Olsbacka har väckt stort intresse främst hos den lite äldre generationen villaägare.

Fler och fler intresserar sig också för bostadsrättsradhus till billigt pris med lite högre månadsavgift. Stefan tror att det beror på svårigheterna att få lån till att köpa villa. Sedan en tid tillbaka krävs 15 procent kontant vilket kan vara svårt att få fram för den som inte har något att sälja. Kanske är det också därför som fler och fler föräldrar köper lägenhet till sina barn.

– Många köper mindre lägenheter till sina studerande barn.

På så vis får barnet inte bara en bostad under studietiden utan också ett kapital inför nästa bostadsköp.

Vilket är då mäklarens eget drömobjekt?

– Det är alltid kul att sälja speciella hus, till exempel strandställen eller stora arkitektoniska hus, säger Stefan som själv bor i Trödje.

Det är alltid kul att sälja speciella hus, till exempel strandställen eller stora arkitektoniska hus...

Mer läsning

Annons