Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint väder men kallt i båten

/

Annons

Vi har en sådan där stegräknartävling mellan tidningarna AB och GD. Därför blev tidningsfesten en succé. Alla med stegräknare dansade som indianer. Ingen gick ner för räkning.

Efter festen bar det för min del iväg till Elektriska Roffes båt och dagen efter seglade vi mot Åland.

Det var 19 båtar i årets Ålandseskader, någon sa att det var den 25:e i ordningen. Det var i alla fall en av de vädermässigt bästa med bra vindar och sol. Sen blir det kallt i båten så här års även i bra väder, så värmaren i elektriska Roffes båt fick stå på. Mössan Haetta som jag testade satt inte i vägen. Vi, Charter-Christer, kommundirren Göran och kapten Elektriska Roffe stortrivdes med att få komma ut på havet. Jabowoky har varit segelklar länge utan att få komma ut på havet, nu fick i alla fall jag segla. Kommundirren Göran har inte ens hunnit sjösätta på grund av verandabygge.

Av Boxar-Claes mat blev det pölsa. Han hade lagt maten i plastboxar i stället för i aluminiumboxar. Vi kunde inte värma maten i ugnen utan fick värma maten i kastrull, så det blev hoprört som pölsa men gott smakade det i alla fall. Vid Kärringsundet badade Charter-Christer och Radio-Larry (som normalt gastar i radio på morgnarna, nu gastade han på Per Erik Svedbergs White Shadow). Radio-Larry gick omkring och trivdes medan han trallade på olika melodislingor. Han har lovat att skriva en schlagerlåt åt Skjulbandet till nästa års melodifestival.

Kapellmästaren, hamnkapten Lollo, tränar på att sjunga i duschen och slå sönder glasväggar som han sett att man gör i TV. Hårt liv sjömanslivet.

Tor seglade inte med till Åland i sin snabba danskbyggda X-båt, Xcaliber men en annan dansk X-båt, Relax, med skeppare Patrik Fredriksson, var med. Patriks X-båt är äldre än Tors X-båt, Tor kallar därför Patriks X102 för Gammeldansken.

Per-Erik är den ende som seglat samtliga eskadrar till Åland. Det är starkt. Kul att se Bailey på böljan igen. Det bästa med en Ålandseskader är att efter 20 timmars segling äta frukost i Mariehamn. Smör, ost och sill, färskpotatis med dill, och några kalla klara där till. Så en tupplur på det. Oj, oj va gott!

Ser ni någon på stadens gator som är röd som en kokt kräfta i ansiktet så fråga om han eller hon har seglat till Åland tur och retur.

I slutet av maj var det 70 år sedan Hitlertysklands slagskepp Bismarck sänktes. Tre dagar tidigare hade Bismarck sänkt Royal Navys stolthet HMS Hood. Bismarcks uppdrag var att stoppa konvojerna ute på Atlanten. Bismarck träffade HMS Hoods ammunitionsförråd, HMS Hood sjönk efter tre minuter, endast tre matroser överlevde av 1 418 besättningsmän.

Bara 116 sjömän överlevde efter Bismarcks förlisning.

De plockades upp på brittiska fartyget Dorsetshire, sjömän hjälper sjömän heter det och livslång vänskap uppstod mellan tyska och brittiska sjömän. Brittiska journalister har stått i kö för att få intervjuer med de få som lever idag. I tyska medier är det tyst kring 70-årsdagen. Bismarck var 242 meter långt hade en toppfart kring 30 knop.

En av gubbarna nere på varvet hade parkerat sin fina Mercedes när vinden tog tag i en plastjolle som flög upp och träffade bilen. Tänk er telefonsamtalet till försäkringsbolaget: Jag har blivit påkörd av en båt…

Hårt liv sjömanslivet.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons