Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärilssläpp på Fjärilsvägen

/

Kosmoseleverna i klass 2b och 3b vid Ludvigsbergsskolan i Valbo har släppt ut sina uppfödda fjärilar vid Fjärilsvägen i Grinduga.

Annons

Under våren har skolbarnen studerat ett 30-tal tistelfjärilars underbara utveckling från små nykläckta larver (införskaffade från England) till flygfärdiga fjärilar.

När fjärilarna kläcktes var frågan var de skulle släppas någonstans. Valet var egentligen ganska naturligt: På Gävles egen Fjärilsväg i Grinduga som Göran Sjöberg tillsammans med Länsstyrelsen ordnade för fem år sedan. Göran Sjöberg bjöds förstås in och fick ge besked om det var lämpligt att släppa ut fjärilar från ett annat land.

Eftersom just tistelfjärilen är en art som dels inte övervintrar i Sverige, dels inte uppträder i några speciella geografiska raser och framför allt varje år flyger upp till Sverige från samma områden varifrån de uppfödda fjärilarna kommer ansågs det helt okej att släppa ut dem.

Entusiasmen var stor när fjärilarna släpptes ut och i samband med släppet kunde eleverna också fånga in och studera andra fjärilar längs Färilsvägen, till exempel citronfjärilar, rapsfjärilar, aurorafjärilar, en nässelfjäril, en skogsvitvinge och en grönsnabbvinge.

Givetvis släpptes dessa ut sedan eleverna studerat och artbestämt dem.

Mer läsning

Annons