Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler avstår från antibiotika

De flesta människor i Gävleborg är i dag beredda att avstå från antibiotika, även om de därmed riskerar fler sjukdagar. Det visar en ny undersökning.

Annons

Människors inställning till antibiotika har förändrats. Uppmärksamheten kring riskerna med en alltför frikostig användning har fått fler att inte längre ta för givet att doktorn ska skriva ut penicillin vid till exempel luftvägsinfektioner eller öroninfektioner.

I en ny undersökning säger åtta av tio tillfrågade att de i samband med sjukdom är beredda att avstå från antiobiotika, även om det skulle innebära att det dröjer några dagar extra innan de blir friska.

– Det stämmer med den bild jag har. Medvetenheten kring bakteriers ökade motståndskraft mot antibiotika är mycket större i dag än för några år sedan, säger Börje Svensson, chefläkare inom primärvården i landstinget i Gävleborg.

Frågan om antibiotika har ställts i Vårdbarometern, en årlig rikstäckande undersökning där minst 1 000 personer i varje landsting/region får svara på hur de se ser på olika saker i sjukvården.

Enligt Börje Svensson finns i dag ett bra samarbete mellan läkarna och patienterna. Läkarna är bra på att förklara varför antibiotika inte alltid behövs och patienterna är bra på att ta till sig budskapet.

– Vi har en helt annan dialog än förr, säger han.

De flesta patienter kommer till doktorn med ett öppet sinnelag, menar Börje Svensson. De är angelägna om att få veta om de behöver antibiotika men accepterar i allmänhet läkarens besked, även om det är ett nej.

– Vi säger ofta att man kan vänta och se. Blir patienten inte bättre efter några dagar kan man sätta in antibiotika då, säger Börje Svensson.

Attityden till antibiotika är delvis en utbildningsfråga. Välutbildade människor är mer benägna att avstå antibiotika än människor med kortare utbildning, enligt Vårdbarometern.

Mer läsning

Annons