Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler blir sjuka av vården

Allt fler patienter i Gävleborg blir sjuka av sjukvården.

Landstinget är sämst i landet på att undvika vårdrelaterade infektioner, enligt en ny mätning.

Annons

Den som vårdas på sjukhus löper alltid viss risk att drabbas av en infektion, till exempel urinvägsinfektion, lunginflammation eller tarminfektion. Men risken är olika stor i olika landsting.

En ny rikstäckande mätning tyder på att risken är extra hög i Gävleborg. 13,2 procent av de inneliggande patienterna i länet hade vid mättillfället en vårdelaterad infektion. Det är högst i landet. Riksgenomsnittet låg på 8,9 procent.

Gävleborg är också ett av få landsting där andelen vårdelaterade infektioner ökat på senare tid. Gävleborg är nu tillbaka på en nivå som till och med är sämre än den man hade 2008 då arbetet med att minska antalet vårdrelaterade infektioner tog fart i Sverige.

– Det här är förstås inte bra och något vi tar på största allvar. Men samtidigt vet vi inte riktigt vad siffrorna står för, om det är en tillfällig variation eller en varaktig uppgång, säger Staffan Gullsby, utvecklingsdirektör vid landstinget i Gävleborg.

Mätningarna görs två gånger om året. Under lång tid minskade de vårdrelaterade infektionerna även i Gävleborg. Men de två senaste mätningarna har visat på ökningar. Det kan tyda på att ett trendbrott i fel riktning inträffat.

– Samtidigt får man komma ihåg att mätningen bara ger en ögonblicksbild av hur läget såg ut ett visst klockslag ett visst datum. Det vore önskvärt med mer kontinuerliga mätningar, säger Staffan Gullsby.

God hygien är A och O för att komma till rätta med de vårdrelaterade infektionerna. I Gävleborg är följsamheten till hygien- och klädesreglerna sämre än genomsnittet för riket. Till exempel är vårdpersonalen för dålig på att sprita händerna inför kontakter med patienter. Personalen upplever det ibland som för ”krångligt” att följa reglerna, menar Staffan Gullsby.

– Vi behöver göra det lättare att göra rätt. Det ska vara enkelt att byta kläder som är smutsiga och enkelt att tvätta händerna. Till exempel diskuterar vi om man kan hänga flaskor med handsprit på gaveln vid varje patientsäng, säger han.

Mer läsning

Annons