Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler röda kort till vården i länet

Sjukvården i Gävleborg fortsätter att tampas med många röda kort. Det visar årets resultatjämförelse med andra landsting.

Annons

Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen gör varje år en sammanställning över de resultat som sjukvården i de olika landstingen presterar. Landstingen bedöms utifrån 161 indikatorer och betygsätts med röda, gula och gröna kort.

Generellt sett blir vården i Sverige allt bättre i flera avseenden. Till exempel minskar dödligheten i cancer och hjärtinfarkt. Men det finns också stora skillnader mellan landstingen.

Gävleborg brukar hamna skrynkligt till i de här jämförelserna och gör det även i år.

– Det är ingen större skillnad mot i fjol, säger Stefan Back, medicinsk rådgivare i landstingets koncernstab.

I fyra av tio kategorier hamnar Gävleborg bland de sämre landstingen och får rött kort. Däremot blir betyget bättre när jämförelsen görs med andra socialt och hälsomässigt likartade landsting, till exempel Västernorrland, Norrbotten, Värmland och Jämtland.

Strokevården är ett område där Gävleborg både lyckas och misslyckas samtidigt. Många patienter får i dag vård på specialiserade strokeenheter – Gävleborg är faktiskt bäst i landet på detta – samtidigt som många patienter dör inom 28 dagar efter sin första stroke.

Gävleborg är också bra på att tidigt operera patienter med höftledsfrakturer men sämre på att få implantat vid knä- och höftledsoperationer att hålla.

Brister som uppdagas vid dessa jämförelser brukar resultera i att olika förbättringsprojekt dras igång. Men det kan ta lång tid innan åtgärderna får genomslag i de årliga jämförelserna eftersom dessa bygger på resultat från mätningar som görs under flera år, enligt Stefan Back.

Mer läsning

Annons