Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickan och Havanna – slitna skönheter

Annons
GD:s fotograf Lasse Halvarsson for påsegelsemester till Kuba. Han mötte en värld av motsatser.Havanna, en gång en vacker stad -nu svårt sliten ochhärjad. Blått hav och jungfruliga öar omärktaav tidigare turism.

Vi seglar fram med azurblått vatten runt om oss.

Djupet är mellan tre, fyra meter. Ibland mindre. Katamaranengår 1.20 djupt. Farten är som mest tio knop.

Ingen sjö. Det känns som att segla i en enorm simbassäng.Några mörka fläckar i vattnet oroar mig och jagfrågar vår lokale guide Alberto om kursen ärOK.

- Autopista! (motorväg) svarar han på sin härligaspanska och gör tummen upp.

Samma sak gjorde han med tummen när vi smet ifrånAtlantens dyning och in bakom det skyddande revet. Jag kännermer och mer ett stort förtroende för hans agerande.

2 000 meter ner

De stora vågorna krossas av revet därett vitt utsträckt skum breder ut sig. Utanför revetär det 2 000- 3 000 meter djupt.

Här innanför bara några meter djupt och ingavågor. Vi seglar strax söder om den berömda Grisbuktenvid ön Cayo Largo, Kuba.
Den lilla pilotfisken simmar tätt intillkroppen.

Det var 1961 som CIA försökte störta FidelCastro med hjälp av exilkubaner vid Grisbukten. Efter någradygn var CIA:s fiasko ett faktum. Det kostade USA 50 miljonerdollar i lösensumma att få loss de överlevande.

Den speciella perioden

Sedan dess har vattnen kring Kuba inte korsats avså många utländska båtar.

År 1991 upplöses Sovjetunionen, järnridånrasar. Kuba gick in i den som av Fidel Castro retoriskt har kallats"den speciella perioden".

Så nu öppnar man upp för bland annat charterseglingar.Det är verkligen orörda vatten.

Lokala fiskare tittar på oss som om vi vore ett UFO.

Det känns nästan som om ingen varit där sedanColumbus upptäckte öarna 27 oktober 1492 och döptedem till Juana, efter en spansk prinsessa.

Strändernas bländande vita, havets intensiva blåfärg, med sina fantastiska snorkelställen.

Flyg till Cayo Largo

Vi flyger från Havanna till ön Cayo Largodär Stardust har sin bas. Där bunkrar vi båtenför tio dagars segling. Vi räknar inte med att hittaflera ställan att handla på. Det finns inga marinor,krogar, hotell efter vägen.

Men det är gott om fisk i havet. Efter genomgångav båt och sjökort och preliminär rutt och litebyråkrati med myndigheterna kommer vi iväg.

Med ombord följer Alberto, han kallas "marinero" ochär vår guide. Även om vi kan både navigeraoch segla själva så är han guld värd ombord.

Han tar oss till ställen dit vi aldrig skulle vågaoss på själva. Han lagar maten, han fiskar, han vethur man fångar stora languster och hur de blir till en festmåltid,var de bästa bad- och snorkelställena finns. Sen kanhan lugna "skepparn" med sitt "autopista" och tummen upp.

Han talar om att vi inte ska bada på nätterna närvi ligger nära mangroveträsken - det finns krokodileri vattnet.

Fiskelycka

Vi seglar mot första målet Cayo del Rosario,vi ligger på svaj. Det är gott om fisk i vattnet ochfiskelyckan är mycket bra. Det blir ugnstekt fisk till lunchi morgon.

Dagsetapperna är relativt korta, längsta etappenär 40 nautiska mil. Totalt seglar vi 200 nm på tiodagar.

Det är förbjudet att segla i mörker sådet gäller att planera dagen så man kommer fram innandet mörknar.

Snorklar bland rockor

Men det är lätt att glömma tiden närman snorklar bland barracudor, rockor, någon enstaka revhajoch hundratals färggranna småfiskar på de underbarakorallreven.

Vi seglar vidare mot den största ön på vårresa, Isla De La Juventud. Vi stannar en dag för att se ossom på ön.

Bara bussen vi färdas i är en upplevelse i tidsförskjutningtill 1945. Att besöka en fabrik för tillverkning avcigarrer är ett måste.

Castros fängelse

Här på Juventud satt Fidel Castro i fängelsetPresido Modelo efter en misslyckad kupp mot en armeförläggningi Moncado 1953. Det var här han började läsa Marx.

På fängelsemuseet kan man även se att Fidelockså läste den svenske läkaren Axel Munthes bok"Boken om San Michele".

Fängelsebyggnaderna är lika vackra utifrånsom skrämmande från insidan.

Det var diktatorn Fulgencio Batista som satte Castro i fängelsetoch som senare landsförvisade honom.

Men Fidel Castro återkom 1956 tillsammans med blandandra "Che" Guevara och kunde ta makten på nyårsdagen1959 och tåga in i Havanna. Castro höll sitt förstatal på universitets trappa i Havanna.

Åsnor och motorcyklar

Huvudstaden Gerona på Isla de Juventud ären sällsam upplevelse. Här domineras gatubilden av åsnekärroroch gamla sovjetiska motorcyklar.

Vår segling går mot Cayo Campos, en härligbadvik med strömmande vatten under båten. Det kännssom vi gör fart genom vattnet fast vi ligger för ankar.

Jag tänker på Hemingway som skrev "Öar i strömmen"på Kuba.

Hemingways vattenhål i Havanna känns som turistfällor.Här ute har vi inte sett en enda turist. Vi åker ilandför att se på en koloni med apor. På Cayo Largofinns en farm för krokodiler och utrotningshotade sköldpaddor.

Färska spår av leguaner såg vi på stränderna.

Albertos mat

Men den stora upplevelsen är varken seglingeneller djurlivet i vattnet och på stränderna, utan matensom Alberto serverade.

Att på eftermiddagen starta med en Mojito en drink medsocker, rom och mynta. Simma runt båten och känna dofterfrån nygrillad hummer. Att sedan få sätta sigtill bords med ett gott vin medan solen snabbt dyker ner i havetär en njutning jag sent ska glömma.

Någon av deltagarna njuter av en fet Cohiba (Castrosfavoritcigarr), en annan en Romeo y Julieta (som Winston Churchillpuffade på varje dag) någon en Monte Cristo, doftensprider sig gott i sittbrunnen medan isen klirrar i den sjuårigamörka romdrinken.

Slitna Havanna

Kontrasten är enorm när vi efter tio dygnbland de jungfruliga öarna återvänder till Havanna,denna dieselluktande och mycket slitna men samtidigt otroligtvackra stad.

Här märks USA:s 40-åriga blockad mot landet. Det är inte ovanligt att det sitter dieselmotorer i degamla 50-tals bilarna som rullar. Butikerna är tomma påvaror. Svårt att få tag på hygienartiklar. Alltär lappat och lagat. Bara groteska monument verkar hållasi fint skick.

Men musiken strömmar från alla barer och gatulivetliksom dansar fram. Läckert vickande höfter ser manöver allt. Ge ett leende och du får ett tillbaka. LåtenChan Chan fastnar i huvudet. På strandpromenaden Malecongår nyförälskade par, en segelbåt med amerikanskflagg stävar in mot Havannas hamn.

Dollarn styr

Det blåser nya vindar. Det är mer ochmer den eftertraktade dollarn som styr. Man har en känslaav att kubanerna håller andan i väntan på attnågot nytt är på gång.

Jag hoppas bara att man kan bevara miljöerna i Havannaoch restaurera med stor fingertoppskänsla, bevara de underbaraorörda stränderna och reven ute kring öarna.

Då kommer Kuba att ha något att visa upp som intemånga kan konkurrera med.

LASSE HALVARSSON

Mer läsning

Annons