Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flykten till Sverige som blev en roman

Annons
I skuggan av ett krig

Efter kriget kom det många flyktingar till Sverigefrån både Finland, Ryssland och andra öststatsländer.Många av dem hamnade i Gävle.

En av dem som kom var Ania Monahof, en då ung flickasom flydde med båt, en gammal rostig skorv, från Finlandtill Skutskär. Flickan, som då var i nedre tonåren,kom med sin bror, mamma, moster och mormor.

Till en början splittrades familjen och Ania hamnadehos en familj i Älvkarleby, där hon skulle fåäta upp sig.

I dag är Ania en etablerad författare som i en radböcker har berättat både om sitt liv och skrivitren fiktion.

Hennes senaste bok "Sjung mitt hjärta", som just kommitut på Bonniers, handlar om familjens liv i Älvkarlebyoch framför allt i Gävle. Här samlades till sluthela familjen och byggde upp sin tillvaro i det nya landet.

Jag läser med stort intresse hennes berättelse.Ania har berättargåvan och skildrar levande och naturligtstora som små händelser, som lockar fram bådetårar och skratt.

Och självklart är det av särskilt intresseatt läsa ett stycke Gävlehistoria, speciellt som jagsom gammal gävlebo känner till verkligheten och påminnsom platser och händelser.

Ania berättar till exempel om donkosacken Anatolij somhoppar av när den berömda kören besöker Gävle,hur han träffar och blir blixtförälskad i en svenskflicka, Maj, men att han kort därefter dör närhan skottar snö och faller ner från ett tak. Och hurledsen Anias bror Filipok blir över kamratens död.

Även jag har träffat Anatolij och jag vet att hanhann leva ett bra tag innan den ödesdigra olyckan. Anatolijgifte sig med finska Iris, fick två döttrar och hyrdesommarhus i Harkskär ett par somrar. Där firade vi enmidsommar tillsammans och jag minns vad som hände närAnatolij slog vad att han orkade simma till en ö i Harkskärsviken.Han kämpade länge innan han motvilligt tog sig upp iföljebåten. Där satt jag och min väninna.Vad vi inte visste var att Anatolij hade tappat badbyxorna närhan dök i vattnet. Resten av båtturen låg hanplatt på durken, både tvärilsk och generad.

I boken möter vi även kända gävlebor somJuhu Suni, konstnären som snabbt kunde försörjasig på sin konst och inte längre behövde stödfrån kolonin som bildats av flyktingar från Finland,Ingermanland och Ryssland.

Ania är född i Leningrad medan hennes mormor kommerfrån Ingermanland och Ania är en språkbegåvningsom behärskar både ryska, finska och tyska närhon kommer och som snabbt lär sig svenska så bra atthon anlitas som tolk.

Juhu kände sig utanför den kretsen och trodde attflickorna var rädda för honom. Men snart träffarhan sin blivande hustru Kerstin som tillhör samma konstnärsgillesom Juho.

Framför allt handlar boken om kvinnors liv och den samhörighetoch trygghet som framför allt babusjkorna skapar kring sig.Hur man träffas hos varann, dricker te, bakar piroger ochkokar soppor och ge varandra stöd på alla tänkbarasätt. Hur man kommer till rätta och skapar sig en egennisch i det svenska samhället.

Anias porträtt av både mamman och mormor ärstarka.

Här i Gävle föder Ania också sin dotter,Katinka, i ett äktenskap som snabbt upplöses. Bokenär tillägnad dottern.

Mer läsning

Annons