Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk i veckan

/

Annons

Enligt rapporterna var det succé för Sandviken Manskörs allsångskafé och höstspektakel på Valhalla förra lördagen. Körsång, allsång, soloframträdanden, kvartettsång och spex avlöste varandra under två föreställningar, allt presenterat av Lennart Palm.

Orkestern bestod av kapellmästare Gunnar Aldén, Bosse Hedvall, Ingvar Palm, Göran Berencreutz, Stefan Heino och Olle Tjern. Gästartister var gruppen Jump for Joy, det vill säga Maria Doverud, Pelle Lundström och Henrik Sundström.

Hösten är lika fantastisk som våren, mejlar Göran Hemlin i Hagsta som tycker att det alltid är lika roligt att följa fåglarnas flyttande.

Han plåtade en stor flock svanar tillsammans med några gäss som rastade på åkrarna där Ockelbovägen kommer ut på gamla E4.

När den svenska flottan skulle rustas upp under den senare halvan av 1500-talet så etablerades det ett större och stadigvarande skeppsvarv på ön Rotskär vid Dalälvens mynning mot Gävlebukten. Där byggdes cirka 15 skepp som var avsedda att användas vid sjöstrid. Ett av de större fartygen som lämnade stapelbädden vid varvet Stora Draken som hade följande besättning: En amiral, 132 båtsmän och 737 knektar.

Om detta och mycket mer om Sveriges historia vid den här tiden berättade nyligen Karl-Åke Lindblad inför 45 åhörare i Skutskärs bibliotek.

En fråga som dock blev obesvarad den här kvällen: Var på ön var varvet beläget?

– Jag har forskat och hört mig för på många håll men ingenstans i de gamla arkiven finns det någon dokumentation, berättade Karl-Åke Lindblad.

Programmet var ett samarbete mellan kommunens Kultur & Fritid samt Svenska Turistföreningens norra Upplandskrets.

Stenknäcken har kommit till Lexe, vilket hade varit ett vårtecken om det inte hade varit i november. Nu gissar vi att det är en fågel som inte tyckte det var dags att dra söderut riktigt än.

Mer läsning

Annons