Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dyrt med ny hörapparat

/
  • Hur det kommer att gå för Ingrid Jönsson är ännu oklart. Landstinget Gävleborg bekostar inte hennes hörapparat, inte heller föreningen HRF.

Att köpa en ny hörapparat är en stor kostnad för många pensionärer. Landstinget Gävleborg har beslutat att inte stå för kostnaden.

– Jag har inte råd att köpa ny hörapparat, säger Ingrid Jönsson, 85.

Annons

Den som behöver en ny hörapparat får betala 2 000 kronor och apparaten håller i fem år. Hörselskadades riksförbund (HRF) i Gävle har i dag 400 medlemmar. Ingrid Jönsson, 85 år, är en av dem.

Hon och HRF vill att kostnaden för en ny hörapparat ska ingå i högkostnadsskyddet. För några år sedan sa landstinget ja till detta, men beslutet drogs senare tillbaka.

– Totalt får jag 10 000 kronor i månaden och har räkningar på 8 000 kronor, jag har inte råd att köpa en ny hörapparat, säger Ingrid Jönsson.

En del andra landsting i Sverige har sagt ja till att bekosta hörapparater. HRF i Gävle sneglar avundsamt mot Landstinget Dalarna där kostnaden för en hörapparat ingår i högkostnadsskyddet.

– Vi har haft så i många år, patienten behöver bara betala en avgift på 150 kronor. Det är en bra regel eftersom det gör att bara de som behöver hämtar ut sitt hjälpmedel. Men just nu pågår en översyn av hjälpmedel även här, säger Sören Bertilsson, landstingsråd i Dalarna.

Varför har Landstinget Gävleborg sagt nej?

– En del tror att det handlar om vad politikerna vill och inte vill. Men det här är skattepengar vi talar om och vi måste prioritera. Vi prioriterar att korta vårdköerna och det finns inget utrymme för några nya stora satsningar, säger Eva Tjernström (S), landstingsråd.

Personer som hör dåligt i Sverige har ökat kraftigt under de senaste 20 åren, visar statistik från HRF. Gener, ålder och miljö är sådant som påverkar vår hörsel.

– Jag tror att det kommer att bli än vanligare med hörselnedsättningar i framtiden med tanke på att många lyssnar på hög musik i sina hörlurar, säger Karin Gren, som har haft hörapparat i fem år.

HRF tror att konsekvenserna av just detta kommer att visa sig om tio till 20 år.

Mer läsning

Annons