Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningarna för umgänge och nya vänner

Annons
SINGELLIV

Leif Holmgren skilde sig för sex år sedan.Då insåg han att han var ganska ensam. Men förett år sedan hittade han en förening som passade honom.

Det var på nyårsdagen 1995 som Leif Holmgren separeradefrån kvinnan han levt ihop med i nästan 30 år.Umgänget och tvåsamheten försvann.

- I början var jag mycket ute på pubarna. Det fannsinte så mycket annat att göra. Jag var mest ute eftersällskap, berättar Leif Holmgren.

Men han gick hem lika ensam som han kommit.

Visst hade han vänner sedan tidigare men han kändesig ofta som femte hjulet under vagnen eftersom vännernahar familjer.

- Det var mycket som förändrades efter skilsmässan,konstaterar han.

Leif har aldrig satt in någon kontaktannons eller letatpartner över internet.

- Nej, kontaktannons, då är det en person man träffar.I och för sig kan man väl skriva att man vill ha vännermen...

Så hörde han ett program på radion därClaes Hedberg intervjuades. Claes startade en singelklubb för30-60-åringar 1989. Föreningen kallas New Friends.

- Jag gick in på deras hemsida och det verkade varaett bra alternativ så jag tog kontakt med klubben i juliförra året.

Då fanns ingen lokalavdelning i Gävle ävenom klubben har medlemmar över hela Sverige. Leif tyckte intehan skulle behöva åka till Stockholm för att träffavänner så han tog kontakt med Claes igen och i januarii år bildades lokalavdelningen i Gävle med Leif somkontaktperson. Sedan dess har de haft tre lokala informationsmötenoch är nu uppe i 200 medlemmar.

- Vi har varit på promenader i Hemlingby och vid Högskolan.Vi har cafékvällar varje måndag på Lidooch på lördagarna går vi ut och äter. Detär väl 20-40 personer som kommer varje gång, mestkvinnor. Jag vet inte varför killarna inte går med.

I New Friends finns ungefär en fjärdedel mänoch resten kvinnor. Nu planerar föreningen för novemberfestoch nyårsfest men det blir nog lite trögt med dansenmed tanke på bristen på killar.

- Ju oftare man är på mötena desto bättrelär man känna de andra, säger Leif.

Och han har fått vänner inom föreningen. Blandannat en man som han fått följa med till en stuga iHälsingland. Han har också sällskap ibland närhan plockar svamp eller fiskar.

Föreningen ordnar också Sverigeträffar dåmedlemmar från hela landet träffas. Leif åktesjälv på en sådan träff i Mullsjö ioktober. Då hölls föreläsningar och vinerprovades.

Föreningen ordnar också utlandsresor, maskerader,nyårsfester och meditationsträffar för den somhar tid och råd. Föreningen tar ut en startavgift på250 kronor och en årsavgift på 500 kronor.

Dessutom kostar de gemensamma träffarna.

Leif gick inte med i föreningen för att hitta enpartner i första hand men vem vet vad som kan händai framtiden.

- Tre par har hittat varandra sen i januari.

Mer läsning

Annons