Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första eller största fisken gäller

/
  • En 9,2 kilo tung utlekt gäddmadam. För några veckor sedan, före leken, vägde hon säkert ytterligare några kilon. ­Denna gädda gav Henrik Mazzanti priset för största gädda under Gäddfestivalen i lördags. Foto: Christian Hallgren
  • Det har börjat bra. Johan Tygesén med sin första kustfångade öring. 4,7 kilo. Foto: Tony Berggren
  • Visst ser det härligt ut. Sebastian Wessén och Simon Moberg flugfiskar. Simon är just i färd med att kroka av en av åns harrar. I kväll blir det en tur till Testeboån. Foto: Bernt Moberg

Att tävla ger en extra krydda till ­fisket. Sätten att tävla är många. I Älvkarleby avgjordes Älvkarleby Sportfiskeklubbs tävling Majlaxen i år den 21 maj.

Annons

Då fångade Stefan Hising, från Älvkarleby, säsongens första blanklax. Majlaxen går ut på att fånga just den första blanklaxen. Att vinna Majlaxen innebär för Stefan att han får en riktigt fin fiskerulle och sitt namn ingraverat på laxen av trä på fiskekontoret. Laxen vägde 6,9 kilo.

Den 15 juni är det dags för sportfiskeklubbens andra årliga tävling i Älvkarleby. Laxtrofén ska avgöras. Tävlingen pågår kl 9-24. Då blir det hårdkörning för många av älvens erfarna laxfiskare. För oss mindre erfarna är Laxtrofén ett bra tillfälle att vara med och lära. Mycket prestige och ett dignande prisbord står på spel. Information och formulär för anmälan hittar du på www.alvkarlebysportfiskeklubb.com.

I lördags stod laget Team Italian Stallion Pikehunters som segrare i Gävle Fiskredskaps Gäddfestival. Laget består av Henrik Mazzanti, Christian Hillgren och Anders Lif. 283 centimeter mätte deras tre längsta gäddor tillsammans.

Henrik Mazzanti fångade tävlingens största gädda. 113 centimeter lång och 9,2 kilo. Dagens tyngsta men något kortare gädda, på prick tio kilo, fångade Per Norén.

39 båtlag ställde upp i tävlingen. Som vanligt när starten går inne i Nyhamn så kör de flesta med full fart till någon förutbestämd plats. Det kan vara till Limön, Dalälvsmynningen eller kanske upp till Utnora. Mycket tid går åt till båtkörande.

Andra, som exempelvis Italian Stallion Pikehunters, har en annan taktik. Det gäller att fiska så mycket som möjligt, i stället för att åka båt. Jag lovar, det är inte första gången det vinnande laget i Gäddfestivalen är det som stannat och fiskat utanför Testeboån och Gavleån.

Ännu en tävling. Förra lördagen gällde det vem som kunde ta den största öringen. 23 öringfiskare ställde upp till start i Gävleöringen. Dagen började med bästa tänkbara förutsättningar, rapporterade initiativtagaren till tävlingen Tony Berggren. Mulet och pålandsvind. Det var förmiddagen som gav de flesta kontakterna med öring.

Johan Tygesén från Skutskär tog hem första platsen med en jättefin öring på 77 cm och 4,3 kg. Det var Johans första öring på kusten. Öringen högg på ett kopparfärgat skeddrag nära land söder om fabriken i Skutskär. Tvåa kom Johan Skyman, också han från Skutskär, med en öring på 74 centimeter.

I kväll tar jag med flugspöet till Testeboån, och då handlar det definitivt inte om att tävla. Det är just den här tiden på året som Testeboån är som allra vackrast, och förutsättningarna för flugfiske är riktigt bra. All den friska grönskan gör en kväll vid ån helt enkelt underbar. Lyckas man därtill lura en och annan harr att ta flugan blir upplevelsen total.

Genom att flugfiska några gånger per år i Testeboån får jag lite koll på åns harrbestånd. Det brukar bli åtminstone en handfull harrar på en kvällstur. Mitt intryck är att harrbeståndet är litet men stabilt. Antalet harrar och storleken på harrarna har legat på ungefär samma nivå under de decennier jag fiskat i Testeboån.

Harr, lax och öring är helt fredade inom Testeboåns fiskevårdsområde. Att fiska är helt okej, men fångar du någon av dessa tre arter så ska fisken återutsättas. Bestånden är för små för att ge utrymme till någon avkastning.

Sedan några år tillbaka har jag så här i slutet av maj och i början av juni, ägnat mig åt något som vi kan kalla salmonidskådning i Testeboån. Årets lax- och öringyngel är nu ungefär 25 millimeter långa. Smyger du dig mycket försiktigt fram längs forsarnas strandstenar kan du se dem. Fläckarna på ynglen visar att det är en salmonid du ser. Det vill säga en lax eller en öring. Att se skillnad på vad som är lax och vad som är öring är svårare när de är så små.

I söndags kröp jag bokstavligen längs Testeboån både vid Strömsbro och hemma i Forsby. Det är ganska gott om yngel i år skulle jag vilja säga. Att skåda yngel ger en första vink om var i ån lax och öring lekt föregående höst. Så småningom intar ynglen platser på djupare vatten ute i forsen, och de blir praktiskt taget omöjliga att se. Nästa tillfälle att undersöka föryngringen i blir vid höstens elprovfisken.

Ska du med och fiska i kväll? Kom i så fall till parkeringen vid det f.d. kraftverket i Forsby klockan 18. Där enas vi om vilken strömsträcka vi tar oss upp till för att prova lyckan, och kanske skåda efter yngel.

Tänk vad skönt det är när man känner att den bestämmande myndigheten fattar bra beslut. Havs- och vattenmyndigheten har tagit många bra beslut sedan myndighetens tillkomst 2011. Nu senast om hur årets laxkvot ska fördelas. Yrkesfisket ska styras mer mot utplanterad odlad lax. Och de vilda laxstammarna ska få ett starkare skydd. Helt nytt för i år är att även trollingfisket ska styras mot odlad lax. Trollingfisket sker i områden där lax från bestånd av vild och odlad lax från Östersjöns alla älvar och åar växer upp. Fisket kan med andra ord inte ske beståndsanpassat.

Odlad lax som sätts ut i Sverige märks genom att fettfenan tas bort. Det gör det möjligt att se skillnad på odlad och vild lax när den fångas. Havs- och vattenmyndigheten har för att öka skyddet för den vilda laxen nu beslutat att lax med fettfenan intakt som fångas vid trollingfiske från och med den 1 augusti ska släppas tillbaka i vattnet.

– Översynen framöver av laxfisket kommer främst att handla om behovet av ytterligare reglering av fisket nära älvmynningar och i älvar med svaga bestånd av vild lax säger Håkan Carlstrand, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Laxförvaltningen kan dock göras ännu bättre. Havs- och vattenmyndighetens penseldrag är alldeles för grova. Därför behöver vi på det regionala och lokala planet ta ett större ansvar för att uppnå den nationella målsättningen i förvaltningen. Här i södra Bottenhavet skulle vi kunna gå över till ett uttag av hundra procent odlad lax genom att flytta allt uttag av lax från kusten till Dalälven och Ljusnan. Praktiskt taget all lax som vandrar upp i de båda älvarna är odlad. Då skulle vi dessutom kunna skörda mycket mer lax. Alla blir vinnare, inte minst den vilda laxen. Det är nämligen så vist ordnat även inom fisket att det inte finns någon motsättning mellan klok och långsiktig förvaltning och bästa möjliga avkastning.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons