Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll, tjejer och Harry Potter

Annons
Gustav Nilsson är en ganska vanlig idrottskille,som tycker att fotboll är det bästa i livet. "Fotbollenkommer först, sedan kommer tjejer och böcker pådelad andra plats."

Det säger han utan att tveka.

Han glittrar till och växer en smula, riktigt stolt överrangordningen av sina intressen. Gustavs dagar är fylldaav träningar och tävlingar i både fotboll, innebandyoch på sista tiden schack. Han började med hockey också,när han var yngre, men det var inget för Gustav.

- Alldeles för tidiga träningar, säger han.På helgerna alltså.

Gustav är fåordig men säker på sin sak.Han är också säker på vilka böckersom är allra bäst.

- Alla Harry Potter är bäst.

Dem har han slukat, så fort de har kommit ut. Han harläst ut dem på en vecka, utom den sista, som ärden fjärde, den tog en och en halv vecka för den vartjockare än de tre första. Gustav blev överraskadnär han började läsa Harry Potter. Han tyckte bokensåg tjock ut och trodde först att den skulle vara tråkig.Men det blev precis tvärtom. Mycket spännande, han visstealdrig riktigt vad som skulle komma att hända härnäst.

- Jag kommer att läsa om böckerna flera gångerockså, fortsätter Gustav. Det börjar bli dagsatt läsa om den första snart, för det var sålänge sedan jag läste den så jag har glömtbort en del.

Dessutom har den första boken blivit aktuell igen. Tackvare filmen. Gustav har fixat biljetter till premiärkvällen.Tre fjärdedelar av hans familj läser Harry Potter, densista fjärdedelen, Gustavs mamma, har böjt sig förmajoriteten och följer med på bio.

- Det ska bli roligt att se filmen först, innan man hörvad alla andra tycker, säger Gustav. Jag är väldigtintresserad av film också, och kollar på film såmycket jag bara hinner.

Innan premiären har han inte så höga förväntningar.Han är beredd på att man lätt blir besviken närfilmer bygger på böcker. Han har sett på bilderfrån filmen att figurerna inte stämmer med hans egnabilder av böckernas figurer.

- Jag tycker ingen i filmen ser ut som dom ska. Varken Harryeller Hermione, lite lik är bästisen Ron i såfall.

Det är svårt att beskriva varför just HarryPotter är så bra. Gustav tycker inte ens att HarryPotter är särskilt cool, Harrys kompis Ron är mycketroligare. Harry är ganska mobbad, och inte någon somGustav skulle vilja vara själv. Möjligen skulle hanvilja kunna trolla som Harry Potter. Gustav kan ett bra trollerisom han brukar "impa" med ibland. Det är ett korttrick somen konduktör lärde honom på tåget en gång.

- Jag förstår inte själv hur tricket fungerar,men det fungerar ändå.

Det som lockar med just Harry Potter-böckerna äratt de är både lätta och roliga att läsa.Trots trolleri-ord och utländska namn förstårman vad det står hela tiden. Det händer nya, oväntadesaker ganska ofta, och på det viset hålls spänningenkvar. Gustavs storasyster kommer förbi. Hon har ocksåläst alla Harry Potter men hon är inte lika förtjust.

- Man känner att de är snabbt skrivna när manläser dem, tycker hon. Man kanske blir underhållenför stunden, men de ger en absolut ingenting efteråt.Jag tycker också att jag känner igen saker frånandra böcker i Harry Potter-böckerna.

Gustav läser inte bara Harry Potter. Han har massor avböcker att jämföra med. Några andra favoritersom han kommer på snabbt är Glaspärleresan avMaud Mangold, Missne och Robin och Seijtes skatt. Han tycker bästom fantasy, spänning och humor. Att Gustav har lästså många böcker beror på en medveten satsninghemifrån.

- Andra har kanske godislöften hemma, men jag har boklöfteistället. När jag har läst tio böcker, fårjag pengar för det, berättar Gustav.

Från början var det lättlästa böcker,men med tiden har böckerna tjocknat. Och Gustav är dubbelttacksam, för möjligheten att få en extra slant,men också för att det faktiskt är kul att läsaböcker bara man kommer sig för.

Gustavs tredje fritidsintresse, tjejer, tar också uppen hel del av hans tid. Han är inne på sin andra flickvänoch tycker det är viktigt med tjejer.

- En del tror att Harry Potter har blivit ihop med Hermionei den fjärde boken, men så är det inte sägerGustav. De är bara kompisar.

Tjejer läser också Harry Potter, men han tror attde flesta läser mest Kitty. Gustav tycker att tjejer ärså bra för att de är snygga och trevliga och såkan man snacka med dem om lite olika saker.

Mer läsning

Annons