Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Foten till det onda

/

Efter att ha jobbat som yrkesmilitär i 24 år på I14 i Gävle, F13 i Norrköping och F15 i Söderhamn bytte Roger Bergström bana. Från vapenvård till kroppsvård. Nu är han zonterapeut och har fullt upp med att massera bort smärtor från nackar och axlar. Många av hans patienter jobbar paradoxalt nog inom vården.

Annons
Steget från yrkesmilitär till zonterapeut är inte så stort som det låter. - Ibland är det hårdare tag i dag till och med.
Roger Bergström ser belåten ut.
- De skriker aj när jag knådar också, men de kommer alltid tillbaka. De brukar säga att det gör ont på ett skönt sätt.
Han lutar sig bakåt i stolen och tänker på gamla tider.
- När en värnpliktig fick ont någonstans, hade befälet gjort fel. Om någon förfrös en fot under övning, var det befälets ansvar helt och hållet. Han hade inte visat hur den värnpliktige skulle klä sig rätt för att skydda sig mot kyla. När det gör ont hos massören, var det kanske på tiden att du gick dit.
Roger Bergströms intresse för alternativ medicin växte under hans tid som yrkesmilitär. Han tänkte att det måste finnas något mer än den traditionella läkarvården. Och han var långt ifrån ensam om sina ideer. Roger fick många hårdhudade befälsfötter att öva sig på.
- Många kollegor inom det militära ville ha zonterapi av mig. De kunde ringa in till mig och fråga om jag hade en stund över på eftermiddagen.

Han hade jobbat länge åt försvaret. Han stortrivdes med allt men efter nedläggningen av I14 blev han tvungen att börja pendla. Då utbildade han sig till zonterapeut på sidan av jobbet och så småningom, efter 24 år som yrkesmilitär bestämde han sig för att sadla om. Han öppnade egen mottagning med både zonterapi och massage. Zonterapi betyder behandling genom att trycka på bestämda zoner under fötterna. Alla kroppens organ finns representerade i olika zoner på och under foten. Man har funnit grottmålningar i Egypten från 2 400 år före Kristus som visar hur man använde zonterapi redan då.
- Den största orsaken till att jag valde det här området var faktiskt flottiljdoktorn på F15 i Söderhamn. Han var så negativ till allting som inte hade med doktorer att göra. Till och med massage ansåg han var hokus pokus. Då bestämde jag mig för att jag skulle ägna mig åt att ta hand om resterna efter honom.

Nu har Roger många sjuksköterskor som går hos honom. Både från länssjukhuset och från hälsocentralerna. Problem med axlar och rygg är vanligt.
Första året med eget företag jobbade Roger på deltid. Inte alls frivilligt, men han tyckte det var svårt att marknadsföra sig själv.
- Man kan köpa hur mycket annonsplatser som helst, men det är ändå det som sprids från mun till mun som gäller.
Så småningom ökade antalet patienter. Sedan tre år tillbaka jobbar Roger på heltid och kommer inom kort att hyra ut till fler terapeuter i sina lokaler. Många som kommer har redan ont någonstans och vill försöka få bort eller lindra sina smärtor. Men ibland skulle Roger önska att hans metoder användes mera förebyggande. Att vi inte skulle låta det gå så långt innan vi söker hjälp. Många människor har i dag monotona arbetsuppgifter eller är stillasittande i långa perioder, framför datorn, kassaapparaten eller i bilen.
- En kort och spänd muskel får sämre genomblödning och för lite syre, förklarar Roger. Med massage ökar genomblödningen och spänningen lättar.
Men att byta arbetsställning då och då, skaffa ett höjbart skivbord och stå mera, ta små pauser och sträcka på kroppens alla delar skulle också hjälpa musklerna att må bättre.
- Vi vuxna klagar på ungdomar som sitter som en nerhasad påse på stolen, men så borde vi sitta ibland själva också. Kroppen är inte skapad för att sitta upprätt på en stol.

Nu har en del företag, både i Gävle och i landet i övrigt, börjat inse att personalvård kan vara lönsamt. Ett företag som erbjöd sina anställda massage på jobbet, halverade antalet sjukskrivningar på kort tid. Roger har blivit anlitad av några företag i Gävle att massera personalen regelbundet, en dag i veckan eller i månaden.
- De säger själva att de har blivit piggare och att de saknar det om de har missat en gång. Massage tar inte bara bort smärtor i nacke och axlar, det påverkar på djupet också. Det finns forskning som visar att immunförsvaret stärks av massage.
Enligt Roger använder sig även djuren av detta. Att slicka sina ungar fungerar som massage. När kattmammor har hindrats från att slicka sina ungar, har ungarna fått obotliga infektionssjukdomar som följd.

Människan har många behov. Förutom att lindra sina plågor, finns ett stort behov av att prata. Roger får höra mycket roligt i jobbet. Men han får också lyssna till människors problem. Och det händer att bekymren är så svåra att Roger mår dåligt själv.
- Det är den svåra biten med mitt jobb, säger han. Men jag har byggt upp ett nätverk av personer med tystnadsplikt som jag kan vända mig till.
Ibland "personalvårdar" han sig själv också, tar en dag ledigt och åker iväg och fiskar med en kompis.
Intresset för alternativmedicin väcktes redan när Roger var ung. Han växte upp på landet och hörde mycket prat om kloka gummor och gubbar som kunde stämma blod både på djuren och på gammelfarfar. När gubbarna var långt ut i skogen för att hugga timmer fanns det ingen möjlighet att åka till doktorn. I stället fanns det alltid någon som kunde koka ihop en medicin av örter till den sjuke.
- Jag tyckte att det lät så bra allt det där, minns Roger. När jag senare i livet läste om zonterapi tyckte jag att det stämde med hur gubbarna hade klämt med fingrarna på kroppen utan att använda nålar.

Roger mötte sin livskamrat redan i tonåren. Han skulle gå och dansa på Parken och hans kusin hade med sig en kompis som hette Maud. Roger kom aldrig iväg på den där dansen, men så småningom gifte han sig och fick två barn med Maud. Men där hemma blir det inte så mycket masserat som man kanske skulle kunna tro.
- Jag har sett att min fru har ont i nacken ibland, och hon jobbar också på kontor. Jag brukar säga att hon ska boka en tid. Men tyvärr är det ju så att det är skomakarns barn som har sämsta skorna.
När Rogers dotter Elin hjälpte sin pappa med inköp och uppsättning av nya gardiner på mottagningen, hittade han efteråt en lapp på skrivbordet med en beställning.
- Så nu ska hon få komma hit i alla fall, säger Roger. Viktor skulle jag också vilja behandla. Han har problem med synen och många har blivit bättre med hjälp av zonterapi. Men han är kittlig under fötterna och skrattar hela tiden, så han kan inte ligga still.

HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons