Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp hotar med bojkott

Den tilltänkta mittenkoalitionen i landstinget i Gävleborg har redan börjat krackelera. Folkpartiet vill inte längre vara med. Orsaken är att moderaterna ställts utanför.
– Det är ologiskt att ett av allianspartierna utesluts, anser Hans Backman, fp-ordförande i Gävleborg.

Annons

När centern tidigare den här veckan tog initiativ till bildandet av en bred blocköverskridande majoritet i landstinget fick det inledningsvis positivt gensvar. Efter den röd-gröna koalitionens genomklappning och moderaternas misslyckade försök att bilda en ny majoritet sågs det här som en framkomlig väg att skapa en stark och regeringsduglig konstellation.

Förutom centern är det tänkt att socialdemokraterna, miljöpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna ska ingå i majoriteten.

Men det faktum att moderaterna ställts utanför samarbetsdiskussionerna upprör inte bara moderaterna utan nu också alliansbrodern folkpartiet. Inom folkpartiledningen i länet är missnöjet så stort att man hotar att utebli från det möte som de fem tilltänkta koalitionspartierna ska ha på måndag.

– Det finns ingen anledning att ha mötet om moderaterna inte bjuds in, säger Hans Backman.

Han ser alliansen som en helhet med en i stora stycken gemensam landstingspolitik. Den budget landstingsfullmäktige nyligen antog bär samtliga allianspartiers signum. Därför är det märkligt och ologiskt att centern vill utesluta moderaterna, tycker Hans Backman.

Att moderaterna och även sjukvårdspartiet utestängts beror på socialdemokraterna. Socialdemokraterna har kategoriskt sagt ifrån att de inte kan tänka sig samarbeta med dessa två partier. Därför har centern sett det som meningslöst att bjuda in dem.

– Vi är beroende av socialdemokraterna för att kunna forma en majoritet. Om de säger tvärt nej till moderaterna är det inget vi kan göra något åt. Vi kan inte tvinga partier att samarbeta med varandra, säger Karin Ånöstam, centerns ordförande i Gävleborg.

Några planer på att ändra på inbjudan för att blidka folkpartiet har hon inte. Hon beklagar om partiet inte vill delta men tillägger samtidigt att en ny mittenkoalition inte skulle vara beroende av folkpartiet. Egentligen räcker det att centern och socialdemokraterna gör upp så kan en majoritet skapas, även om den skulle bli svag.

Margareta B Kjellin, moderaternas ordförande i Gävleborg, säger att hon gärna deltagit i måndagens överläggningar. Moderaterna har inga problem att diskutera samarbete med socialdemokraterna, försäkrar hon.

Hon tycker att centern varit för undfallande mot socialdemokraterna.

– Det är märkligt att ett parti som misslyckats så ska få sätta upp spelreglerna för hur det ska se ut i framtiden, säger hon.

Mer läsning

Annons