Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fråga Carl

/
  • Foto: Scanpix

I Carl Von Linnés snudd på okända klassiker "Om sättet att tillhopa gå" får läsaren en rik föreläsning om sexuallivets förutsättningar, fröjder och förvecklingar.
Men hur tillförlitliga är den världsberömde naturvetarens något åldersstigna råd?

Annons
Erotikpedagogen Ylva Franzén kommenterar och kompletterar.
Linné är världsberömd för sin forskning i naturen och har namngett stora delar av vårt växtrike. Mindre känt är kanske att han också höll föreläsningar om sex och samlevnad vid Uppsala akademi. "Om att tillhopa gå"(Zindermans) är en sammanställning av gamla anteckningar från dessa föreläsningar, nedtecknade av en flitig medicinstudent som tros ha varit identisk med den kände Göteborgsläkaren Pehr Dubb.
- Det är roligt att det fanns sexualupplysning redan då och det behövs fortfarande i vårt samhälle. Problemet är att upplysningen alltför ofta handlar om könssjukdomar och andra risker och för lite om lust, säger Ylva Franzen, erotikpedagog, författare, orgasmkursledare och tillika medarbetare bakom filmen "Kärlekens språk 2".
- Ja, de som äro bleke är som plär kalla blå under ögonen, åtstunda högeligen coitus, och när de icke få så kunna de blifwa helt rasande och wilja göra af med sig sjelfwa, inleder Linné sin föreläsning och konstaterar vidare att den som är blank i ögonen är högeligen intresserad av sex och samlevnad.
Därtill skriver den gamle naturvetaren att ett regelbundet sexliv främjar både lycka och balanserad hälsa hos såväl man som kvinna.

Ylva Franzén bekräftar hälsonyttan med regelbunden sex. Men är mer skeptisk till att det går att avläsa sexuella förutsättningar i någons utseende.
- Fast i blicken kan man se om någon är sexuellt intresserad, eftersom pupillen då utvidgas och gör blicken mer intensiv och mörk, säger hon.
Könssjukdomar är ett ämne som Linné lämnar därhän, även om den livsfarliga sjukdomen syfilis grasserade för fullt vid 1700-talets slut. Desto större hot mot sexualiteten är enligt honom bristen på "semen", något som i Linnés föreställningsvärld är ett mellanting mellan mannens sädesvätska och en slags dynamisk energi. Den förödande bristen på semen uppstår enligt honom då människan passerat 50-årsåldern liksom när sexualövningarna infaller oftare än var 8:e dag.
- Inom taoismen finns liknande idéer om att mannen inte ska få utlösning för ofta. Men Linné glömmer att man ändå kan ha sex varje dag, i form av smekningar och annat.
Ylva Franzén är av den uppfattningen att ju mer sex ett par har, desto större är sannolikheten att de har ett lyckligt förhållande. Problemet är att livets alla rutiner lätt påverkar också kärlekslivet i en negativ, slentrianliknande riktning, eller tar så mycket tid att det inte finns kraft över till lusten. Dessutom är kunskapen om sexuallivets möjligheter alltför dåliga.
- Vi har rykte om oss att vara så frigjorda, men jag tycker inte vi lever upp till det, säger Franzén, som tycker att en lustfokuserad sexualupplysning borde införas på schemat på varje gymnasium och avlösa högstadiets mer biologiskt inriktade. Den egna sexuella identiteten, hur man flirtar och avläser andras uppvaktning samt hur man avslutar en relation skulle kunna ingå i en sådan undervisning.
Carl von Linné gav under sina föreläsningar exempel på mat som främjar lusten. Till en sådan kost hör rovor, färskt kött, frukt och höns. Ylva Franzén skriver delvis under på en sådan diet.
- Lite kött är bra, eller annan proteinrik föda med aminosyror. För den som inte äter kött kan jag rekommendera tonfisk, parmesanost och alger. Exotisk frukt är bra för kvinnor, eftersom det bland annat påverkar kroppslukten positivt, säger hon.

När det gäller ren afrodisiaka, alltså medel som stimulerar sexlusten särskilt kraftigt, sätter Franzén rosenrot allra främst. Roten omnämndes för övrigt av Linné i hans exposé över svenska växter för bland annat dess positiva effekter på blodcirkulationen.
- Dessutom sänker rosenrot stress, vilket innebär att den stimulerar produktionen av det manliga könshormonet testosteron, som påverkar den sexuella upphetsningen hos både män och kvinnor.
Yohimbe är ett annat känt afrodisiakum, enligt Franzén, men kan ge farliga biverkningar som hallucinationer vid en överdos.
Allra viktigast tror hon dock ändå att kunskapen är - hos såväl man som kvinna. Ylva Franzen, som själv skrivit en bok om den kvinnliga orgasmen, menar att det är lika viktigt att kvinnan blir medveten om sin kropp och lust, som att mannen lär sig hur han ska tillfredsställa henne.
Det är förutsättningen för att de båda ska känna för att ha sex överhuvudtaget.
- Jag ska dra en liknelse: En man och en kvinna går regelbundet till glasskiosken tillsammans. Mannen får en stor glasstrut varje gång, men kvinnan får ingenting. Är det då konstigt om hon så småningom tröttnar på att följa med honom till glasskiosken?
Johannes Lundborg
PM

Mer läsning

Annons