Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor & svar

/

Vi får många frågor angående holken. Här svarar vi på de mest återkommande.

Annons

Vart sitter holken någonstans?

Holken sitter i Mehedeby som ligger tre mil söder om Gävle. Anledningen att den sitter just där är eftersom Madelene på webbredaktionen bor där och hade möjlighet att ha en holk med internetuppkoppling uppsatt utanför huset. Holken sitter på husväggen i österläge. Bredvid huset står en stor lönn som skuggar och ger skydd. I lönnen ser vi ofta hanen och honan sitta och kvittra.

Vad är det för sorts webbkamera?

Det är en Creative Live (länk) som är liten och kan filma i HD-kvalité. Tyvärr är kvalitén inte i HD utåt tittarna, eftersom vi streamar live försöker vi hålla nere mängden data. Här kan ni läsa mer om själva holken.

Varför är det så mörkt i holken ibland?

Vi har ingen lampa i holken. Ljuset som gör att vi ser vad som händer därinne är helt beroende av dagsljuset. På kvällarna och nätterna är det därför mörkt i holken. Är det mörkt dagtid beror det på att hanen eller honan sitter i "dörrhålet" och blockerar ljusinsläppet. Nästa år lovar vi bättre belysning!

Ljudet fungerar inte, varför?

Ser du bild så har du ljud. Vi stänger aldrig av ljudet, så testa att höja volymen på dina högtalare. Det kan ju förstås också vara så att det är tyst för tillfället. Här på webbredaktionen har vi holken på en stor skärm, så vi hör ljudet och ser bilden hela dagarna.

Vad är det för röster man hör ibland?

Holken sitter nära en väg, så när röster hörs är det från människor som passerar förbi på vägen.

Störs inte fåglarna av att bli övervakade?

Webbkameran är mycket liten och sitter i holkens tak. Ornitologer hävdar att fåglar inte far illa eller ens märker att de blir filmade. Skulle de störas av själva kameran skulle de inte vilja bygga bo i holken alls.

Mer läsning

Annons