Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens hälsocentral öppnas i Fullriggaren

/
  • Snart öppnar landstinget ”framtidens hälsocentral” i Fullriggaren på Gävle Strand. Biljana Velevska, kommunikatör, och Kicki Ceder, vårdenhetschef, utlovar hög tillgänglighet för patienterna.

Gävle Strand är på väg att få en egen hälsocentral.

I augusti slås portarna upp till en modern mottagning med slimmade lokaler och löften om generösa ­öppettider och god tillgänglighet.

Annons

I marknadsföringen har den kallats ”framtidens hälsocentral” och ”länets första koncepthälsocentral”.

Landstinget i Gävleborg lägger ner mycket prestige i inrättandet av den nya vårdmottagningen i tillväxtområdet Gävle Strand. Förhoppningen är att den ska bli ett flaggskepp i konkurrensen med de allt fler privata hälsocentraler som etablerar sig.

Entusiasmen hos de inblandade är stor.

– Det här ska bli jättespännande. Under mina 25 år i landstingets primärvård har jag aldrig varit med om att vi startat en helt ny hälsocentral, säger Kicki Ceder, vårdenhetschef för den nya hälsocentralen.

Hälsocentralen kommer att inrymmas i två våningsplan i den nybyggda Fullriggaren. Lokalerna står fortfarande tomma. Men inför öppnandet i slutet av augusti ska de vara fyllda med personal och utrustning.

Några problem att rekrytera har det inte varit, enligt Kicki Ceder. Många lockas av att få vara med och starta en delvis ny typ av vårdmottagning. Tanken är att man på liten lokalyta och med strama personalresurser ska bedriva en effektiv, kundanpassad vård. Läkarna kommer inte att ha egna rum utan patienterna ska tas emot i allmänna behandlingsrum.

– Vi måste jobba smart och utnyttja IT-tekniken på ett annat sätt än tidigare, säger Kicki Ceder.

För patienterna ska det vara lätt att boka tid oavsett om man gör det på traditionellt sätt eller via dator eller mobiltelefon. Den som inte kan komma på vanlig kontorstid ska kunna göra det senare. Hälsocentralen kommer att vara öppen tolv timmar varje vardag, klockan 7–19.

Någon bemannad reception kommer inte att finnas. Patienterna hänvisas i stället till en pekskärm. De som eventuellt inte klarar av att hantera denna ska få ringa på en klocka så kommer personal.

Centrala Gävle är redan väl försett med hälsocentraler. Så sent som i höstas öppnade en ny på Drottninggatan.

Men Kicki Ceder är övertygad om att det finns plats för ytterligare en. Gävle Strand ligger strategiskt med närhet till både Öster och Brynäs.

– Men det handlar naturligtvis om att vi måste bli så attraktiva att patienterna väljer oss, påpekar hon.

Mer läsning

Annons