Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från silver till guld hos Ola

/

Nere vid Kullen i Skutskär, alldeles vid Bodaån som fylls av vatten från Dalälven ligger ett litet rött hus.

Annons

Här verkar den snart ende yrkesfiskaren i Nordupplan, Ola Jansson, med hemmahamn i Gårdskär. Vi hittar honom med granris i ena näven och tändstickor i den andra. I rummet bredvid står fiskarkompisen Bror Muhr och hänger strömming på strömming på ramar som sen skall in i röken och bli böckling.

– Vi fick runt 200 kilo fin strömming i natt. Vi ska röka 100 kilo och det går runt 20 strömmingar per kg. Det är det ganska många som skall in i röken, säger Ola i dimman framför röken.

Fiskarkompisen Bror som sköter förberedelserna för rökningen matar på med strömming och alla huvuden sitter ordningssamt åt samma håll på ramen.

– Jag började fiska 1958 med farsan så det har väl blivit några resor på sjön. Som tur är har det aldrig varit några olyckstillfällen, visst har det gått rejäla vågor men allt har varit under kontroll. Sen har man väl blivit lite strömmingsfrälst under åren så klart. I dag är det sjunde dagen i rad jag äter strömming, säger Bror och lägger en inlagd strömming på mackan när det blir kafferast.

Sen tittar han upp och skrattar gott.

– Farsgubben var nog värre, han kunde till och med lägga strömming på kanelbullen ibland...

Ola själv har fiskat i 35 år förutom två veckor på sågen i fabriken.

När fredagen sen kom hittade vi Ola på plats före klockan nio med kunder som redan väntade på att få handla.

Larsgöran Svensson

Mer läsning

Annons