Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagar och tunga tåg

Annons

Tycker ni att fredagen den 13 kommer ovanligt tätt i år? Om ni nu minns att det var en sådan dag i januari – och nu på fredag är det dags igen. Men det händer att fredagar den 13 kommer tätare än så. Då och då kommer de både i februari och mars. Senast det hände var 2009 och nästa gång det inträffar är 2015.

När det gäller det omdebatterade ordet hen så kan jag upplysa om att det betyder brynsten, enligt Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Så för att övertyga mig om hens förträfflighet som pronomen krävs det att argumenten slipas ordentligt...

Ett språkligt missfoster i veckan: Expressen skrev på ledarplats att det omdebatterade Bai Bang i Vietnam numera är privat och ”profitabelt”. Än en gång måste jag hävisa till SAOL där det finns elva varianter från profit till profitör, men någon anglicism som profitabel finns inte. Var är det för fel på lönsam?

Konjunkturen är på väg uppåt ordentligt, enligt min lilla barometer. Stålpilen i onsdags morse var så tung att det krävdes trippelkopplade RC-lok för att dra det. För er som undrar: Stålpilen forlar stålämnen mellan Luleå och Borlänge och är det tre lok som drar så är det goda tider.

Kom ihåg var ni läste det först!

Joseph Whambaugh är en av mina favoritförfattare och i någon av hans romaner skriver han om poliser som blir legender under sin livstid. Och det är inte på grund av osedvanligt hjältemod, utan snarare osedvanlig klantighet.

De poliser som knackade sönder en bilruta för att rädda en medtagen hund i Storbritannien i veckan är nog redan legender bland sina kollegor. Hunden de räddade var en leksakshund...

I söndags morse dök både Grus grus och Anser anser upp ute på åkern därhemma. Tranparet brukar stanna i trakten medan grågässen bara rastar på väg norrut.

Jag är ett orakel. Nästan i alla fall. 5-2 tippade jag till SAIK inför den näst sista semin mot Hammarby. 4-2 till Brynäs sa jag tvärsäkert förra fredagen. Och 4-2... nej, nu ska jag vara sanningsenlig. Inför tisdagens match tippade jag 5-2 till Brynäs med det femte målet i tom kasse. Men ett halvt rätt får jag väl för det tipset. Ska vi säga att det blir 4-1 i finalmatcher?

Kom ihåg var ni läste det först!

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons