Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet i kubik

/
  • Foto: FRANK JULIN Glidare. Medlemmarna i Ballbangers mc-klubb har rätt gamla hojar men så är de mest ute efter att glida, inte att glassa.

Är man inbiten mc-åkare så kan vintern kännas plågsamt lång. Chatrine Schander, Ballbangers mc-klubb, är en av alla dem som längtat efter att få gränsla hojen och ge sig iväg.

Annons
- Första turen dra man på rejält och skriker rakt ut, säger hon lyckligt.
Intresset för motorcyklar ökar stadigt och det är mest 40-åringar och äldre som köper hoj.
Ett exempel är Harley Davidson-butiken som i hittills i år sålt 40 motorcyklar. Det är lika många som under hela förra året. De flesta kunder har uppnått mogen ålder och den snabbast växande kundgruppen är kvinnorna. Kanske beror åldern på att plånboken måste vara hyggligt tjock. Den dyraste cykeln, en V-Rod kostar 265 000 kronor. Men visst går det att få ett billigare åk men även dyrare. Det är bara att hänga på prylar och tillbehör så ökar priset ordentligt.

HD är den enda tillverkaren som har märkesklubbar i Gästrikland. De allra flesta klubbar har ingen speciell inriktning utan är bara vanliga "svensson-klubbar" för dem som helt enkelt gillar att åka hoj. Ballbangers är en av dem. De flesta medlemmar har 20 år gamla motorcyklar, custom eller touring.
Chatrine Schander har en trehjulig trike, ett hemmabygge som hon fortfarande bygger på då och då. För Chatrine handlar det inte om att visa upp en tjusig cykel även om många vill kommentera hennes rosalila skapelse.
- Det är friheten, att känna dofterna och farten. Man känner vägen när man kör, kör aktivt med hela kroppen, säger hon nästan poetiskt.

Motorcykelintresset har överförts till barnen. Chatrines dotter, Sophia, har nyss fyllt 16 år och ska självklart ta mc-kort. Motorcykel har hon redan.
- Jag började med att sitta på tanken på pappas cykel, säger hon och visar upp sin egna Suzuki RG 125 från -86.
Körkortet blir en milstolpe i livet. Snart slipper hon åka med mamma eller pappa. Det är frihet.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons