Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskt bröst togs bort

Den patolog vars provsvar låg till grund för att en kvinna fick sitt bröst bortopererat i onödan får stark kritik av Socialstyrelsen. Den ska nu avgöra om läkarens yrkesutövning ska utredas.

Annons

GD har tidigare berättat om kvinnan. Efter att hon fick sitt bröst bortopererat på grund av en cancerdiagnos fick hon veta att det hade varit friskt.

Kvinnans mammografi visade inte på cancer, men ett vävnadsprov visade enligt patologen på ”i första hand” cancer, samtidigt som patologen också angav att provet inte var representativt.

Läkaren skriver i sitt svar till Socialstyrelsen att svaret var att betrakta som ett ”preliminärt diagnostiskt förslag” och inte en fastställd diagnos.

Vävnadsprovet har granskats i efterhand och det gick inte att ställa diagnos alls. Provet var dels litet, dels var det inte säkert att det kom från kvinnan utan det kunde vara andra celler som kommit dit av misstag.

Inte heller visar provet på cancer.

Socialstyrelsen anser det ”anmärkningsvärt” att läkaren inte förklarat något eller reserverat sig i samband med den bröstkonferens där läkare med olika specialiteter diskuterar behandlingen, något man som patolog är skyldig att göra.

Socialstyrelsen anser att patologen har brustit i sin yrkesutövning. Eftersom läkaren har varit inblandad i andra ”allvarliga händelser” kommer Socialstyrelsen nu att titta på om patologens yrkesutövning ska granskas.

Landstinget har svarat att laboratoriemedicin hade en mycket ansträngd arbetssituation när det hände.

De har sedan dess bytt arbetsredskap och metod för att minska risken att för felaktiga provsvar.

De har också förstärkt läkarbemanningen.

Mer läsning

Annons