Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fota på sjukhusen

/

Det är fortsatt fritt fram för patienter att fotografera och filma på sjukhusen i Gävleborg. Enda villkoret är att plåtandet inte går ut över andra patienter.

Annons

Medan flera landsting infört eller överväger att införa fotoförbud inom sjukvården ligger Gävleborg lågt.

– Det finns inga sådana diskussioner just nu, säger Mark Boustedt, pressansvarig på landstinget i Gävleborg.

Det har blivit vanligare att patienter dokumenterar sin vård på olika sätt. Det sker till exempel sedan länge vid förlossningar men alltoftare också i samband med andra vårdsituationer. Vid vissa sjukhus i landet har personal upplevt detta som störande och integritetskränkande.

För ett och ett halvt år sedan var frågan uppe på agendan även i Gävleborg. Vid den tiden fanns två-tre patienter som bloggade från sjuksängen. De dokumenterade sin vård i både text och bild. Läkare och vårdpersonal fotograferades och nämndes vid namn i bloggarna, något vissa av de berörda inte uppskattade. Landstinget fann dock att man inte hade juridiska befogenheter att ingripa.

– Patienten äger sin livsberättelse och avgör själv vad han eller hon ska dokumentera, säger Johan Adolfsson, dåvarande pressansvarig, numera chef för informationsenheten.

Personal som känner sig uthängd kan inte göra mycket mer än att avstå från att läsa den här typen av bloggar. Det här är en verklighet man inom vården får lära sig att leva med, enligt Johan Adolfsson.

Enda begränsningen i patienters fotofrihet är att andra patienter inte får komma i kläm. Man får helt enkelt inte filma eller fotografera andra patienter. Detta har hittills respekterats, enligt landstinget.

När det gäller massmediers fotograferande i landstingets lokaler finns särskilda regler.

Mer läsning

Annons