Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt välja specialistvård?

Hälsovalet banade väg för fler privata hälsocentraler i Gävleborg. Landstingsledningen håller dörren öppen för att införa systemet även för specialistvården.
– Vi har frågan på agendan, säger finanslandstingsrådet Eva Tjernström, S.

Annons

Sedan 2010 är alla landsting i Sverige skyldiga att införa vårdval – eller hälsoval som det heter i Gävleborg – i primärvården.

Systemet ger vårdföretag rätt att fritt starta hälsocentraler med skattefinansiering. Syftet är att utsätta landstingets hälsocentraler för konkurrens, skapa en mångfald av vårdgivare och öka valfriheten för patienterna.

Landstingen är fria att införa systemet även inom specialistvården. Elva landsting har gjort det eller har planer på att göra det enligt en sammanställning från Konkurrensverket.

Nyligen beslutade till exempel landstinget i Uppsala att införa vårdval inom områdena gråstarroperationer, ögonbottenfotografering vid diabetes och ljusbehandlingar av hudsjukdomar.

Även i Gävleborg är frågan aktuell.

– Det här är en spännande utveckling som vi följer med intresse, säger Eva Tjernström

Hälsoval har fungerat mycket bra inom primärvården i Gävleborg, tycker hon och ser att det skulle kunna finnas delar av specialistvården som också skulle kunna konkurrensutsättas. Det måste i så fall handla om väl avgränsade delar av verksamheten, betonar hon, annars finns risken att viktiga vårdstrukturer slås sönder och att helheten går förlorad.

Något beslut i frågan står dock inte för dörren.

– Vi vill först se hur det går för de landsting som inför vårdvalssystemet i specialistvården och lära oss av deras misstag innan vi själva eventuellt följer efter, säger Eva Tjernström.

Från borgerligt håll är man mycket positiv till att släppa fram fler privata aktörer inom specialistvården.

– Det skulle öka valfriheten och därmed vårdkvaliteten eftersom patienterna skulle välja den vård som är bäst, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

Han tvivlar dock på att den S-ledda majoriteten verkligen kommer att lägga något förslag i den här riktningen. Sannolikt kommer inget att hända förrän regeringen eventuellt tvingar fram en förändring genom lagstiftning.

Vänsterpartiet säger bestämt nej till vårdval i specialistvården.

– Vi tror inte på att konkurrens driver fram en bättre vård, säger Alf Norberg, Vänsterpartiets oppositionsråd.

Han anser att hälsovalet hittills lett till överetablering av vård på vissa ställen och utarmning på andra. Att Eva Tjernström öppnar för mer privat vård förvånar honom inte.

– Hon har inte mycket av den röda ideologin i sig.

Mer läsning

Annons