Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart med nya spel

Julklappar har som alla barnfamiljer vet en tendens att vara trasiga och bortglömda en bit in på det nya året.

Annons

Så även i min familj. Men denna gång är det två julklappar som står sig riktigt bra.

Den sjuårige gossen har fått Kinect i julklapp. Ni vet det tillbehör till tv-spelet som gör att man får hjärtflimmer och träningsvärk.

En kamera som liksom ser vad vi gör och alltså låter oss hoppa över hinder och ducka för faror in real life. Otroligt ansträngande. Otroligt jobbigt.

Bara att gå runt i Disneyland mellan uppdragen – i ett av spelen – är jobbigt. Man måste hålla fram handen lite då man styr till höger och till vänster och till och med det ger träningsvärk dagen efter.

En cowboy som skjuter dockor finns också. Ett spel man kan sitta och göra men med båda armarna fullt aktiva.

Nu är ju inte dessa spel till för mig. Utan för sonen. Och innan jul då Emanuel och hans kompisar spelade tv-spel hördes på sin höjd enstaka kommentar från hans rum. Nu hörs det dunsar och skrik och öppnar man dörren är det rödblommigt och svettigt därinne. Som en jumpasal. Fast mindre såklart och utan romerska ringar och höjdhoppsmatta!

Den andra julklappen som fortfarande är framme ofta är frågespelet Sverige. Ett allmänbildande frågespel som passar hela familjen. Åtminstone om pappan i familjen är lite dummare än genomsnittet och barnet lite klokare.

Och så är det hos oss. Emanuel har vunnit flera gånger. Frågor i stil med Vad heter den stora djur- och nöjesparken utanför Gävle? och Vad ska Bertil säga för att bli lika liten som Nils Karlsson Pyssling?.

Enkelt kan tyckas, och för gossen är det inga som helst bekymmer. För mig däremot blir det klurigt. I går kväll då vi spelade hade jag chans att vinna men svarade fel på hur många spenar en ko har alldeles på mållinjen så att Manne vann. (De har fyra spenar tydligen, inte åtta!)

Det fina med dessa två julklappar är att den ena gör så att sonen rör sig och är aktiv med hela kroppen och den andra gör honom till ett allmänbildat snille.

En kombination som väl bara måste vara bra. Dessutom är det naturligtvis bra för självkänslan att vara bättre än sin pappa. 

Såväl på Kinect som på frågespelet.

FREDRIK NILSSON

Mer läsning

Annons