Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full rulle

/
  • Foto: Henric Lindsten, bt-reporter: Fiskelycka. Personalen tipsar om bästa fiskeställena. Och man behöver inte gå särskilt långt från Fiskestugan för att få napp. Under Drottningbron nappar det friskt.

Löja, abborre eller mört. Oavsett vilken har du chansen att fiska upp dessa tillsammans med Fiskestugan i Gävle.

Annons
Fiskespön, mask och flytväst får du låna där. Om du vill får du även en genomgång hur fiske går till. Det är Nedre Gavleåns fiskeförening tillsammans med arbetsmarknadsenheten praktiska som driver Fiskestugan vid Drottningbron. De som jobbar och ser till att allt går rätt till är arbetssökande.
- Det är ett bra sätt för de arbetssökande att komma ut socialt, säger Kalle Jäderström, arbetsledare på kommunen.
Från början var gratisfisket ett femårigt projekt och efter att tiden gått ut var Fiskestugans framtid oviss. Men efter påtryckningar från både politiker och allmänhet fick fiskestugan liv igen och nu är den i full gång.

Förra månaden var det 450 besökare på 17 dagar och även när vi är där är det full rulle. Vissa väljer att testa lyckan med kastfiske, medan andra väljer det lite lugnare alternativet att meta. Populärast är Fiskestugan bland skolungdomar som är intresserade av fiske eller bara tycker att det är kul att prova på.
Att det hela är gratis är självklart ett stort plus. Det enda som krävs är att man lämnar något i pant. Eftersom Kalle var osäker på om man fick använda sig av den metoden så kollade han upp det. Nu använder de sig av en pantlag från 1736, vilken han tror är den äldsta fungerande lagen i Gävle.
Just den här dagen hjälper Diana Blom oss, med allt från att visa ett bra ställe att fiska på, till att sätta masken på kroken. Vi hamnar vid en stenig udde under Drottningbron. Här nappar det hela tiden och Diana berättar för oss att det är det bästa stället för metfiske. Vi kliver ut på stenarna och får tips om att man ska låta flötet följa strömmen. Då anar fiskarna minst vad som döljer sig bakom masken.

Fiskarna hugger ständigt i masken, men det svåra är att få dem att sitta kvar även ovanför ytan. Trots det lyckas en av oss få upp en liten löja under vårt korta besök. Bättre lycka har Eva Charlotte Rosman som lyfter upp ett par fina abborrar.
Ta chansen och prova på fiskelyckan i Gavleån. Kanske får du upp den ätbara middagen för kvällen. Eller varför inte, ett lyxigt mål till katten.
Fotnot: Fiskestugan har öppet: 5 maj-11 juli, 4 augusti-15 oktober. Alla dagar mellan 8.00-15.30.
Anna Ohlsson
Lovisa Löwenborg
bt-reportrar

Mer läsning

Annons