Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra stöd för andra

Annons
På BIG-läger får man lärasig att mobbning är brottsligt. Anledningen till att någonmobbar kan vara personliga problem, avundsjuka, osäkerhetoch behov av uppmärksamhet.

Den psykiska mobbningen är vanligast, men ocksåsvårast att upptäcka för en utomstående.Den kan bestå av blickar, viskningar, miner och pekningar.

En del lärare tror att de skulle ha sett om det förekommobbning på deras skola. Men inte mobbas det när enlärare sitter bredvid och tittar på precis!

Det här och mycket annat fick vi elever lära osspå BIG-läger i höstas.

Vi åkte buss till Undersvik på måndagen.Bussen hämtade upp Stigslundsskolan först och sedanoss på Milbo. När bussen kom till Milbo var nog allaganska nervösa. Jag var det i alla fall.

Inom skolorna så kände vi ju varandra men nu skullevi tillbringa fyra dygn ihop. Plus en till skola som man skullelära känna nya elever från.

Redan på bussen fick vi den första övningen.Det var inte krångligt eller jobbigt men det skulle göras.

Vi skulle sätta oss bredvid någon som vi inte kändeså bra och berätta om oss själva. Senare pådagen skulle vi presentera varandra inför hela gruppen. Detvar ingen som satte sig bredvid någon från den andraskolan, det var inte väntat heller tror jag.

När vi kommit fram och fått mat fick vi informationom Stiftsgården och vilka regler som gällde.

Efter det fick vi göra ett antal tillitsövningar.Hälften av gruppen fick ha ögonbindel och andra hälftenfick gå bakom varsin person och leda den runt en bana somde gjort i huset. Och vi fick inte veta vem som ledde eller pratamed någon.

Det var roligt.

Innan vi åkte på lägret, hade jag fåtthöra att det här var som ett matläger. Någontyckte att de inte gjorde mer än åt mat och fikade.

Jag tyckte att det lät jättebra. Och jag måstesäga att de hade ganska rätt faktiskt. Det var frukost08.00, fika runt 10.00, lunch 12.00, fika vid 14-15-tiden, middag17.00 och sedan kvällsfika. Så ingen behövde gåhungrig.

De två följande dagarna var de som var mest intressanta.Då var det föreläsningar av Pelle Matton, BIG,och värderingsövningar angående alkohol, rökningoch mobbning inom klasserna.

Tisdagen handlade mycket om mobbning. Och det är välvad de flesta tror att vi i BIG sysslar med. Och det är ganskarätt. Men vi gör mycket annat också, det ärolika från skola till skola.

Många undrar, är mobbning brottsligt?

Ja, det är det faktiskt!

Men det finns olika sorters mobbning. Alla sorter ärinte så lätta att bevisa.

Till exempel blickar. Om den utsatte personen går tillläraren och säger "jag får obehagliga och hotfullablickar av en tjej i nian."

Då går läraren fram till den här tjejeni nian och frågar om det stämmer.

Men tjejen är troligtvis så pass smart att honsäger "men jag får väl titta, det är välinte olagligt att titta?" Och då har hon rätt. Förinte är det ett brott att titta på en person.

Så mobbning kan vara mycket svårt att bevisa ivissa fall. Andra gånger finns det tydliga bevis.

Men mobbning är ett brott som man kan bli polisanmäldför.

Det som räknas till mobbning är:

Om en eller flera personer, under en längre period, upprepadegånger, utsätter en annan person för negativahandlingar. Men det bör vara viss obalans mellan personerna.

Det som inte räknas som mobbning är:

Om två, psykiskt och fysiskt, lika starka personer bråkareller slåss.

Den psykiska mobbningen med till exempel blickar och viskningarär vanligast, men också svårast att upptäcka.Som lärare på en skola kan man tänka att härfinns ingen mobbning, i så fall borde jag har sett det.

Men var mobbas det då? Inte är det när enlärare sitter bredvid och tittar i alla fall. Det kan varai omklädningsrummet, i korridoren, vid skåpen, vägentill och från matsalen eller på bussen.

Som slutsats: Acceptera aldrig mobbning, det är ett brott!

På onsdagen pratade vi mycket om socialtjänst,polis och vad vi som BIG-kompisar kan göra i olika situationer.

Socialtjänsten hjälper de familjer som har problem.Men vad har det med oss att göra?

Det är faktiskt så att om man ser ett barn sominte har det så bra som det borde, b ö r man kontaktasocialtjänsten.

Men de som jobbar som lärare, inom sjukvården ellerpolis m å s t e höra av sig till socialtjänsten.Socialtjänsten tar hand om brott tills man är 15 år.Sedan tar polisen över.

Sexuella trakasserier är också ett stort problemi de flesta skolor just nu. Som sexuella trakasserier räknasallt som är ovälkommet och kommer från det andrakönet. Det gäller även ord som hora, luder, slampa,bög, bock och många fler. Allt som man inte vill höraär ju ovälkommet.

Vi fick göra olika rollspel om mobbning- och utfrysningssituationer.Vi delades upp i fyra grupper, med några personer frånvarje skola.

Det blev fyra förvånansvärt bra rollspel tyckerjag. Inte trodde jag att alla kunde leva sig in i det lika brasom de gjorde.

På torsdagen var det dags att åka hem. Men förstskulle skolorna visa upp sina handlingsplaner för varandra.Med det menas alltså vad som just den skolan ska jobba meddet kommande året.

Vi på Milbo ska fördjupa oss kring alkohol, utfrysning,mobbning och vi-känslan inom skolan och klasserna.

Sedan var det examen som väntade. Där tackade Pelleallihopa och sa att vi var nu utbildade kamratstödjare. Detkändes lite häftigt. Vi fick också en BIG-tröjaoch en nyckelbricka.

De här dagarna var mycket intressanta och väldigtroliga. Pelle gjorde diskussionerna roliga och förklarademycket bra. Jag skulle gärna åka igen.

JESSICA GUSTAVSSON
BIG-kompis på Milboskolan

Mer läsning

Annons