Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal rektorsgård blev nytt familjehus

/

Det var länge sedan det bodde någon gymnasierektor på Västra Islandsgatan. Men fortfarande,145 år efter att staden sålde Rektorsgården, heter huset så.

Annons

Nu bor Anders och Helena Nordqvist med barnen Gabriel och Elina och Helenas mamma Anneth Stenberg här. De trivs alla med att bo som på landet mitt i stan.

– Jag tycker att det är fascinerande att det är bevarat, det gamla. Det är fascinerande att tänka på alla som trampat kullerstenarna, säger Anneth Stenberg som flyttade hit för fem år sedan.

De har varsin lägenhet och kallar det generationsboende. I gårdens övriga tre lägenheter är det numera tillfälliga korttidshyresgäster.

– Det är jätteroligt. Det är olika människor som kommer hela tiden, säger Anders Nordqvist.

De gillar liv och rörelse och skulle helst se mer av det i området. De tycker att museet borde satsa på park bakom sitt hus, och låta kaféet flytta ut där och bli en samlingsplats för Gävlebor och besökare.

– Vi har funderat på att ställa ut några stolar, säger Anders Nordqvist med en gest mot framsidan på deras hus.

De känner sig inte uttittade av människor som beundrar husen och gärna fotograferar.

– Vi bor ju en trappa upp, säger han.

Anneth Stenberg brukar vinka när hon ser någon som tittar in och de pratar gärna med dem de träffar. Hon har också ett fönster med ”tittgodis” som hon byter ibland. Stadsvandringarna brukar också besöka deras innergård.

Anders Nordqvist köpte Rektorsgården av Brynäs Byggnads AB, kommunens bostadsbolag, som 1997 bestämde sig för att sälja huset där de haft kontor sedan 1970. Nordqvists försöker bevara så mycket av det gamla som möjligt, samtidigt som det ska fungera som ett bekvämt hem 2012. Under lagren fanns grovt väggtimmer, golv- och takplankor kvar att ta fram.

När de flyttade in fanns också ett dass med fem platser i rad kvar. De har fortfarande kvar sittskivan, berättar Helena Nordqvist.

De känner inte till så mycket om husets historia, mer än att det var rektorsbostad på 1800-talet.

– Då fanns det inga broar så eleverna rodde rektorn över ån, säger Helena Nordqvist.

De berättar att huset mot gatan var målat med dyr linoljefärg för att utåt likna ett stenhus, men mot gården räckte det med billigare rödfärg. Så ser det ut i dag också; husen är skyddade utvändigt.

Anders Nordqvist tror att det från början var två hus som sedan byggts ihop. Övervåningen är påbyggd senare. Delar av huset tror han är från andra halvan av 1700-talet.

En titt i GD:s arkiv berättar mer. Efter att ha varit glasmästarbostad länge köpte staden gården på 1810-talet som bostad åt rektorn vid Gefle skola och gymnasium på andra sidan av ån.

1815 fanns i stora huset förstuga, kök, kammare, drängkammare, skafferi, sal med skänkrum och förstuga. Uthuset rymde bryggstuga med bakugn, brunn och matbod med vindar, stall för tre hästar, fähus för fyra kor, och rum för kalvar, får, höns och grisar, visthus, ved- och vagnslider.

Men långtifrån alla rektorer ville bo här och 1867 såldes den. Även under rektorstiden bodde flera familjer här, bland andra sjökaptener med sina familjer.

Barbro Sollbe, som leder stadsvandringar i området, har läst att ett av fattigvårdens två soppkök låg i Rektorsgården 1868. Där serverades så kallad rumfordsoppa, kokt på ärter, korngryn, sill eller strömming, ölättika, salt och peppar. Ibland lades även potatis, kål, rovor, saltkött i.

1960 rustades gården för att bli stadsarkitekten Sven Henrik Wranérs ritkontor. Han slutade samma år, men andra arkitekter har haft kontor här.

GD:s arkiv berättar att kommunen gjorde två ateljéer av uthusen och konst tog plats även i det stora huset. Konstnären Egon Weinemo och konstnären och poeten Harry Ceson med familjer har bott och arbetat här och konstnären Bengt Eklund och Gävle grafiker har haft ateljé.

I dag är huspriserna i området höga, men så har det inte alltid varit. Gården har heller inte alltid varit så välhållen som i dag. Anders Nordqvist visar ett foto Carl Larsson tog 1948 på Glasmästargränd. Där skymtar en sliten och trasig rektorsgårdsfasad.

Mer läsning

Annons