Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal tradition lever vidare

Annons
SANDVIKEN / Hantverk

Korgmakare som heltidsyrke dog mer eller mindre ut förnästan hundra år sedan. Men för Göte Wedmarkhar det blivit en rehabiliteringshobby.

Innan väskornas och förpackningarnas tid var korgarnaviktiga. Veden skulle bäras hem liksom bären och fisken.Osten skulle förpackas i något och potatisen hade enegen korg. Det mesta täljdes till i stugorna eller i skogskojanmen det fanns också korgmakare som levde på sina färdigheter.Bland annat berättas om dalmasar som reste till England islutet av 1800-talet för att sälja sina korgar.

Korgarna har varierat i utförande och material beroendepå vad korgen skulle användas till, vilket materialsom fanns att tillgå och lokala tekniker.

För Göte Wedmark började korgflätandetför sex år sedan.

- Jag lärde mig på Västerbergs folkhögskolaunder ett år. Det ångrar jag inte en dag. Förrvar jag elektriker på järnverket men så fickjag njurfel och blev sjukpensionär 1990.

Tillverkar knutkorgar

När Göte sätter sig vid arbetsbordetoch börjar tälja glömmer han värken såför honom är slöjdandet rena rehabiliteringen.

Korgarna Göte tillverkar kallas knutkorgar och materialetär sälg. Det tar ungefär en vecka att tillverkaen enda korg eftersom den ska torka mellan varven.

- Tekniken är åtminstone från 1763 men denkan vara äldre. Jag har sett en korg som var från 1763och flera helt intakta från 1800-talet. Tekniken höllpå att dö ut men nu är det jag och tre i Hedesundasom håller på med just den här tekniken.

Göte täljer stommen av rå sälg. Föratt få sidorna lika långa använder han sig avmåttkäppar när han kapar videpinnarna. Han harkäppar till tio-elva olika storlekar.

Redan när stommen är vikt över sina knutarär korgen ganska stabil.

Ännu stadigare blir den när spjälorna av graneller furu sticks in i de skåror Göte täljt ut.

- Det har hänt att nästan allt varit klart och såhar det brakat. Man får inte vara för hårdhänt.

Till en stor korg går det åt 15 spjälor somhyvlats till. Yxan kan komma till pass i skogen men annars ärdet bara kniven som gäller. Lim och spik är bannlysta.

När stommen är vikt och spjälorna trättspå plats flätar Göte in sälg mellan spjälorna.De flesta korgar har handtag och på väggen vid arbetsbordethänger böjda handtag på tork.

- Jag säljer några korgar i Gysinge men förtjänstengår till bensin. De små går åt fortast.

Eftersom Göte är sjukpensionär får haninte tjäna pengar på sin hobby annars kunde han nogha sålt betydligt fler korgar för intresset växer.

- Jag har sju barn men ingen vill ta över fast änhar jag inte tröttnat.

Göte har alltid varit intresserad av slöjd såvalet var inte svårt när han hittade kursen i Västerberga.

- På 50-talet höll farsan på och gjorde korgari pil.

Göte plockar fram ett gammalt foto som visar fadern somflätar korgar och tolvårige Göte som hjälpertill.

- Han fick beställningar och jag och brorsan lastadepå sparken, minns Göte.

Korgtillverkningen har alltså på sätt ochvis gått i arv och kanske, kanske vill något av barnenfortsätta traditionen. En dotter är i alla fall duktigpå att göra lövkorgar.

Mer läsning

Annons