Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten har byggts om - i dag nyinvigs mottagningen

/

I väntan på en ny akutmottagning på Gävle sjukhus har den gamla byggts om för åtta miljoner kronor. Nu har akuten nyinvigts.

Annons

Mottagningen är tungt belastad. Den är byggd 1986 och avsedd för 15 000 patienter per år, i år kommer 48 000 patienter ha besökt akuten. Region Gävleborg hade tänkt bygga en helt ny akutmottagning, men att Gävles största och viktigaste vattentäkt ligger under sjukhuset har tillfälligt satt stopp på planerna. I stället har akuten byggts om i väntan på att en ny mottagning kan byggas om mellan tre till fem år.

– Jag har jobbat här i tio år och ända sedan jag började har jag upplevt att den är för trång. Vi kan inte erbjuda den patientsäkerhet, integritet och arbetsmiljö vi är skyldiga att göra, säger Simon Nilsson, verksamhetschef för akutsjukvården i länet.

Läs mer: För gammal och omodern – nu byggs akutmottagningen i Gävle om

Bland nyheterna hör framför allt 18 nya övervakningsplatser som gör det lättare för personalen att ha uppsikt över patienterna. Samtidigt har personalrum och administration flyttats ut till en barack utanför mottagningen som kommer bli kvar till dess att en helt ny akut har byggts.

– Det har vi gjort just för att kunna öka patientutrymmet, säger Simon Nilsson.

Hur upplever patienterna förändringen?

– Väldigt bra. Patienterna upplever att de är sedda av personalen och får den omsorg de behöver och vill ha.

Läs mer: Korridorvården på akuten byggs bort

Tidigare har akuten tvingats arbeta med att vårda patienter i korridorerna, men nu är ambitionen att det helt ska upphöra. Sedan några veckor tillbaka har också familjeläkarjouren flyttats från Södertull till sjukhuset. Det har gjort att jourens sjuksköterskor hjälper till att avgöra vilka patienter som har lindrigare besvär och kan få hjälp av familjeläkarjouren med vilka som behöver vård på akutmottagningen. Under den senaste månaden har därför antalet besökare på akuten minskat med 16 procent.

– Distriktssköterskorna är så duktiga på att sortera och se till att patienterna får ett bra omhändertagande, säger Simon Nilsson.

Läs mer: Familjeläkarjouren flyttar till sjukhuset

Mer läsning