Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt längre köer till operation i länet - över 700 har fått vänta för länge

/
  • Brist på personal, större behov och patienter som uteblir gör att länets sjukvård har svårt att hinna med operationerna, enligt Helena Björkman, divisionschef för Division operation.

Det tar allt längre tid att få operation i länet. Brist på kirurger och sjuksköterskor samt att allt fler behöver operera sig gör att sjukvården har svårt att möta trycket.

Annons

Enligt den nationella vårdgarantin ska en patient som behöver få operation eller behandling på sjukhus inom 90 dagar. För ett år sedan fick fler än nio av tio patienter sin operation i tid i Gävleborg, men under det senaste året har vården kommit efter och nu är det knappt åtta av tio som opereras inom tidsmålet.

Totalt väntar nu knappt 3 500 patienter på en operation i länet, ungefär en fjärdedel av dem har väntat längre än 3 månader.

Det är stora skillnader mellan sjukhusen i Gävleborg. På sjukhusen i Gävle och Hudiksvall får bara tre av fyra patienter sin operation inom tiden för vårdgarantin, medan Bollnäs sjukhus erbjuder alla patienter att opereras inom tre månader.

I Gävle har ombyggnationer, tekniska problem med operationssalar och brist på narkos- och operationssjuksköterskor gjort att sjukhuset kommit efter med operationerna. I Hudiksvall handlar det om att det saknas personal som kan operera, brist på sjuksköterskor på vårdavdelningarna och stängda vårdplatser som gör att sjukhuset inte kan genomföra operationer i den takt som det behöver.

LÄS MER: Kortare väntetid för cancerpatienter

– Gemensamt i länet är kompetensbristen, men också att allt fler behöver opereras. Vården utvecklas så att vi hela tiden kan göra fler behandlingar och det gör också att behovet av dem ökar. Exempelvis kan vi göra höft- och knäledsoperationer högre upp i åldrarna i dag, säger Helena Björkman, divisionschef för Division operation inom Region Gävleborg.

Problemet att få tag i personal, färre vårdplatser och ökade vårdbehov är en situation som hela landet har och utvecklingen i riket är att operationsköerna växer. Men ett problem är också patienternas beteende.

– Vi har ett stort problem med att patienter inte kommer till sina operationstillfällen. Det innebär att vi avsätter personal och lokaler helt i onödan när någon annan patient skulle ha kunnat få en operation i stället, säger Helena Björkman.

I Gävleborg är det nu exempelvis lång väntetid för patienter som behöver ögonoperationer och operationer mot hörselnedsättningar. Samtidigt har köerna kortats för andra grupper, som för patienter med cancer i urinvägarna eller urinblåsan.

– Det här är ett ständigt arbete. Vi försöker förbättra flödena och styra enklare operationer till Bollnäs sjukhus. Vi erbjuder också patienter att få sina operationer i andra län, men många väljer ändå hellre att vänta och bli opererade här, säger Helena Björkman.

Har du fått vänta länge för att få en operationstid? Vill du berätta om det - mejla oss på gefle.dagblad@gd.se

Mer läsning

Annons