Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöriga lärare saknas fortfarande

/
  • Fortfarande saknas behöriga lärare inför skolstarten. Obehörig personal får gå in och täcka behoven.

Fortfarande är Gästriklands kommuner på jakt efter lärare. Men när skolorna startar på onsdag kommer klassrummen inte att gapa tomma. Lärare utan legitimation täcker personalbehoven.

Annons

I början av sommaren berättade GD att 2000 lärare behövs i Gävleborg inom fem år. I Hofors var behovet stort, kommunen sökte tretton lärare inför hösten. Fortfarande saknas omkring 2,5 tjänster, enligt Katarina Ivarsson, skolchef i Hofors.

Särskilt svårt är det att hitta behöriga grundskolelärare i matematik och NO-ämnen, något som Ockelbo kommun har märkt av. Inför höstterminen sökte man tre lärare i just de ämnena.

– Det har varit bekymmersamt men nu har vi utbildad personal på varje position. Vi har fått in bra nyrekryteringar så det känns jättebra, säger Marko Friman, rektor på Perslundaskolan i Ockelbo.

I Sandviken finns 10-15 tjänster ute där kommunen söker lärare till förskola, grundskola och gymnasium.

– Men inget klassrum kommer vara tomt. Det kan saknas behöriga lärare men då har vi ändå personal på plats, säger Eva Ceder, HR-konsult.

Läget ser liknande ut i Gävle kommun.

– Legitimerade lärare börjar bli en bristvara och det känner vi av, säger Frank Stoor, förvaltningschef på Utbildning Gävle.

De har haft sökande till alla utlysta tjänster men det märks att konkurrensen om lärarna har ökat, säger Frank Stoor. Och lärarbristen är ett faktum i hela landet. Enligt en prognos från Skolverket behöver 70 000 lärare examineras innan 2019.

Mer läsning

Annons