Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det "finska greppet" ska rädda mammor i länet från att skadas vid förlossning

/
  • Expertparet Tiina och Jouko Pirhonen visar på en docka hur barnmorskor ska göra för att undvika att kvinnan spricker vid förlossning.
  • Läkaren och professorn Jouko Pirhonen är också expert på förlossning med sugklocka.

Ett 50-tal kvinnor i länet skadas varje år svårt när de får allvarliga bristningar i samband med att de föder.
Det finska expertparet Tiina och Jouko Pirhonen hjälper nu regionens barnmorskor att återupptäcka en gammal teknik för att undvika att mammor spricker i onödan.

Annons

Sverige tillhör de länder i Europa där flest kvinnor drabbas av att de spricker i området mellan slidan och ändtarmsöppningen i samband med att de föder. Tre till fyra av hundra födande svenska kvinnor skadas allvarligt, bland finskorna är det bara en fjärdedel så många.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

I Gävleborg drabbas omkring tre av hundra födande kvinnor. I Hudiksvall där man redan uppmärksammat problemet är det nu knappt två och förlossningsavdelningen en av de bästa i landet. Ändå vill förlossningen bli ännu bättre, målsättningen är att bli lika bra som kollegorna i Finland på att undvika skadorna.

– Det här problemet har länge inte diskuterats och det har funnits ett stort mörkertal kring hur många kvinnor som lider av sina skador. Det är inte bara det att de får smärtor i vardagslivet eller i samband med samlag, många drabbas också av inkontinens. Det är något som många tycker är pinsamt att prata om och söka hjälp för, säger Zoltan Zavaczki, överläkare på förlossningen i Hudiksvall.

Läs mer: Miljonsatsning på förlossning och kvinnohälsa i Gävleborg

Av det skälet har nu Region Gävleborg anlitat paret Pirhonen som under våren utbildar förlossningspersonalen i både Hudiksvall och Gävle. De har under drygt tio års tid rest runt till förlossningskliniker i hela Norden och spridit sin kunskap om hur de kan hjälpa kvinnor att undvika allvarliga bristningar i samband med födslar.

Tiina Pirhonen är barnmorska och hennes make Jouko är läkare, docent vid Lunds och Helsingsfors universitet och professor vid universitetet i Oslo. Den teknik de lär ut kallas "det finska greppet", men är i själva verket en gammal beprövad barnmorsketeknik. Det går ut på att se till att mamman föder långsamt och kontrollerat och att barnmorskan tar ett särskilt grepp vid området mellan slidan och ändtarmsöppningen för att ge stöd så att det inte spricker.

– Det är en gammal teknik som det går att läsa om i barnmorskelitteratur redan från 1700-talet. Då var det tydligt att det var barnmorskans främsta uppgift att se till att kvinnor inte brister, säger Tiina Pirhonen.

Läs mer: De nekades plats på förlossningen: "Fick panik och nervositeten ökade"

Sverige hade också betydligt färre fall av allvarliga bristningar för 45 år sedan, då drabbades bara omkring en av hundra föderskor. Men sedan genomgick förlossningsvården en mer radikal förändring där olika nya tekniker och metoder skulle prövas och mammor fick mer att säga till om kring förlossningen. Resultatet har blivit att olika barnmorskor lärt sig olika och att skadorna ökat markant. Nu strävar hela landet för att få en mer standardiserad förlossningsvård, att alla ska göra mer lika.

– I Finland har vi varit mer konservativa kan man säga och behållit den gamla kunskapen, säger Tiina Pirhonen.

Kvinnors ålder och hälsa kan också påverka risken för att de skadas vid en förlossning. I Stockholm är förstföderskorna äldst i landet, i snitt drygt 30 år. Det är också där flest mammor skadas vid förlossningen, dubbelt så många som i övriga riket.

Läs mer: Barnmorskor larmar: "Inte patientsäkert"

I Gävleborg är mammorna yngst, i snitt 27 år när de får sitt första barn. Samtidigt lider många av dem av övervikt och fetma, omkring 40 procent och i Stockholm är samma siffra bara 30 procent. Men paret Pirhonen vill inte lägga för stor vikt vid sådana omständigheter.

– Det är klart att fetma och övervikt spelar roll för hur stort barnet är när det föds. Och är mammorna över 35 år när de föder ökar risken för skador med tio procent. Men det mest avgörande är ändå vilken hjälp de får under förlossningen, säger Jouko Pirhonen.

Mer läsning