Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter heta ambulansdebatten – nu landar jourförslaget på politikernas bord

/

Förslaget om att ambulanspersonalens nattjänst ska räknas som jourtid har rört upp känslorna på insändarsidor och i sociala medier.
De starka reaktionerna har fått politikerna att reagera.
Frågan tas upp på hälso- och sjukvårdsnämnden i veckan.

Annons

Förslaget om att ambulanspersonalens nattpass ska räknas som jour i stället för ordinarie arbetstid motiverar ambulanschef Jörgen Tranevik med att det är så få utryckningar då att personalen hinner sova. Det ska spara mellan fyra och fem miljoner kronor om året, ett bidrag i arbetet med att minska division Operations utgifter.

Ambulanspersonal har protesterat och varnat för sömnbrist och riskerna som det innebär.

Läs mer: Här är förslaget som upprör ambulanspersonalen

Läs mer: Ambulanspersonal säger upp sig

Läs mer: Ambulansen en del av sparbeting

Debattvågorna har också gått höga på debatt- och insändarsidor och i sociala medier. Det är sällan så många inlägg kommer in i en samma fråga till GD.

Debattinlägg: Tänk om och gör rätt

Insändare: Jag har inte sovit gott en enda gång sedan jag började på ambulansen

GD gjorde i förra veckan en mejlenkät till partierna i regionfullmäktige om hur de ser på det omdiskuterade förslaget. S, MP, V och C, som styr regionen tillsammans, svarar alla att förslaget just nu är en förhandlingsfråga mellan ambulansen och de fackliga organisationerna och de så länge förhandlingen pågår inte vill säga något.

Regionrådet Hanna-Karin Linck, C, svarar att hälso- och sjukvårdsnämnden, där hon är ordförande, ska få en riskanalys presenterad på veckans möte.

Läs mer: Nu analyseras riskerna

Också partierna i Samverkan Gävleborg, M, KD, L och Sjukvårdspartiet, kommer att ta upp frågan på nämndens möte på torsdag. Moderaterna och Liberalerna svarar i enkäten att de tycker att förslaget förutom att vara dåligt i sig även är dåligt förankrat.

"Förslaget är dåligt genomarbetat och förankrat bland våra medarbetare och vi tror dessutom inte att det kommer ge den besparing som ledningen hävdar" skriver M.

"I dagsläget har vi inte blivit övertygade, att lagt förslag om jourtid kommer gagna verksamheten och därmed patienterna" skriver KD, som också bjudit in ambulanspersonal till ett av partiets gruppmöten. "Viktigt att skapa sig en helhetsbild... Inte bara synpunkter från en horisont" skriver KD.

På frågan om de ser någon risk för patientsäkerheten svarar M, KD och L att de gör det om förslaget innebär personalbrist eller trött personal.

Läs mer: Ambulanspersonal har ett eget förslag

Mer läsning

Annons