Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem värsta dieterna – på 25 år

/

Nyckelhålet fyller 25 år. Livsmedelsverket uppmärksammar detta genom att lista de knasigaste dieterna sedan starten, dieter som garanterat får dig att tappa matlusten.

Annons

Varje diet ackompanjeras av kommentarer av Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket och ansvarig för Nyckelhålet.

Binnikemaskdieten som går ut på att frivilligt svälja ägg till binnikemaskar för att sedan låta maskarna äta av din mat och på så sätt minska i vikt.

– Det här är den mest groteska metoden vi stött på. Som dietist vill jag varna för att binnikemaskinfektion kan leda till B-vitaminbrist.

Kålsoppa-dietien. Går ut på att under sju dagar äta så mycket kålsoppa man vill. Fick stor spridning på 1980-talet.

– Ännu en av alla kortsiktiga metoder som dödar all lust till bra mat. Obegripligt att den är så spridd som den faktiskt är.

Barnmatsdieten. Precis som namnet antyder ska man endast äta barnmat på burk. Har blivit känd tack vare diverse Hollywoodstjärnor, som Reese Witherspoon.

– Bra ur näringssynpunkt, men en typisk löpsedelsdiet eftersom den är omöjlig att hålla sig till i längden. Tar bort all normal matglädje.

Danska rikshospitalets diet. Kallas även för Sahlgrenska-dieten eller 13-dagarsdieten. Går bland annat ut på att enbart dricka kaffe på morgonen, enbart ägg till lunch, biff med sallad till middag och inga mellanmål.

– Klassiskt trick att döpa en diet efter ett sjukhus för att framstå som seriös. Platsar på listan för att så många går på tricket, men den fungerar inte i längden.

Twinkie-dietien. En twinkie är en kaka som säljs som godis. Den innehåller 150 kalorier och dieten går ut på att enbart äta bakverket för att gå ner i vikt.

– Fungerar antagligen på kort sikt. Men du missar viktiga näringsämnen och kommer sannolikt att bli väldigt trött på Twinkies.

Mer läsning

Annons