Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern lovar fler platser på sjuksköterskeutbildningen

/
  • Elsa Hansson berättar om dagkirurgins vardag för Morgan Eklund, Tommy Berger och Gabriel Wikström.
  • Gabriel Wikström pratade jämlik sjukvård med regionledningen och besökte sedan Gävle sjukhus. Elsa Hansson berättade hur dagkirurgin arbetar.
  • Gabriel Wikström besökte förutom dagkirurgin även kliniskt träningscentrum och den digitala patologin.

Fler utbildningsplatser och snabbare väg till legitimation för läkare med utländsk examen.
Det är hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikströms, S, recept mot personalbristen.

Annons

Gävleborg är inte ensamt om att ha svårt att rekrytera läkare och sjuksköterskor. Över hela landet är vårdplatser stängda och tjänster vakanta.

När hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström besökte Gävle sjukhus på måndagen tog han sig några minuter att svara på frågan om vad han kan göra åt bemanningsproblemen.

Han vill samla berörda parter för att diskutera det framtida behovet av vårdpersonal. De prognoser Socialstyrelsen behöver kompletteras tycker han.

– Vi behöver titta mer på det politiska perspektivet.

Under mandatperioden ska antalet platser på sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen. De har redan gett Socialstyrelsen i uppdrag att se till att läkare med examen från andra länder snabbare ska kunna få svensk legitimation.

I den budget som röstades ned i höstas fanns en så kallad professionsmiljard med, som skulle gå till sätt att minska den tid vårdpersonal lägger på administration. Om de pengarna finns med i årets höstbudget är ännu inte bestämt.

Mer läsning

Annons