Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdplatser stängs när sjuksköterskor saknas

/
  • Roger O Nilsson, divisionschef för Division medicin-psykiatri, ser en utveckling där länets vårdplatser kommer att halveras på sikt.

Region Gävleborg stänger vårdplatser på länets sjukhus. Skälet är att det inte finns tillräckligt många sjuksköterskor.
Gävleborg har minst antal vårdplatser per invånare i landet, men de kan minska framöver.

Annons

Förra veckan kom beskedet att upp emot elva vårdplatser på medicinavdelningen och eventuellt fem på hjärtavdelningen stängs på medicinavdelningen i Hudiksvall under åtminstone hela nästa år.

Läs också: Vårdplatser stängs på Hudiksvalls sjukhus - stor brist på sjuksköterskor

Avdelningen är den mest belagda på sjukhuset. Sedan förra året är också tolv platser stängda på Gävle sjukhus för patienter med njur- och blodsjukdomar.

– Det är svårt att säga om vi kommer stänga fler. Det här med vårdplatser är lite flytande. Kirurgen i Gävle håller vårdplatser stängda av och till under dagtid, säger Roger O Nilsson, divisionschef för Division medicin-psykiatri.

I dag har Gävleborg minst antal vårdplatser per invånare i landet. Utvecklingen mot allt färre vårdplatser pågår även i resten av landet. I länet är antalet överbeläggningar per vårdplats något lägre än riket, men just Hudiksvalls sjukhus sticker ut och har dubbelt så mycket överbeläggningar som resten av länet.

Samtidigt arbetar regionen på olika vis för att patienter inte ska behöva läggas in på sjukhus, utan i stället få sin vård hemma och i öppenvården.

– Det viktiga är att vi kan möta det behov av vård som finns. Det är få som vill ligga och få sin vård på sjukhus så därför arbetar vi på olika vis för att den ska kunna ges på annat vis. Sedan varierar behovet av vårdplatser, ibland har vi haft fler platser än vi belagt på vissa avdelningar, säger Roger O Nilsson.

Men vi har minst antal vårdplatser per invånare i landet och dessutom en åldrande och sjukbefolkning. Hur länge är det hållbart?

– Jag har hört experter inom patientsäkerhet som talar om att vi kommer få se en halvering av de vårdplatser vi har i dag och det finns inget som tyder på att vi kommer behöva mindre vård i framtiden. Det är därför vi måste arbeta med att hitta nya sätt att bedriva sjukvård på.

Vårdplatserna stängs därför att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor. Enligt Roger O Nilsson ska nu 70-80 sjukskötersketjänster av 2 000 vara vakanta inom regionen.

Det beror på flera saker. Dels är det stora pensionsavgångar, men andelen sjuksköterskor som lämnar regionen och går till andra arbetsgivare, framför allt kommuner och privata vårdgivare, har också fördubblats under de senaste två åren.

– Ändå utbildas det fler sjuksköterskor i dag än på länge. Det som har hänt är att fler har upptäckt att de har nytta av deras kompetens, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen rekryterar sjuksköterskor exempelvis. Det vi måste göra nu är att arbeta mer med att få en bättre arbetsmiljö och lyssna på vilka behov sköterskorna har, säger Roger O Nilsson.

Han berättar att regionen är ute på sjuksköterskeutbildningarna i exempelvis Sundsvall och Gävle för att marknadsföra Region Gävleborg som arbetsgivare. Roger O Nilsson konstaterar också att det gäller att se över vem som gör vad i vården. Region Gävleborg jobbar också med att se över vilken yrkesgrupp som gör vad i vården.

– Vi har också sett att vi kanske har haft för höga ambitioner med sjuksköterskebemanningen inom vissa verksamheter, säger han.

Vårdförbundet i Gävleborg pekar på vad regionen som vårdgivare behöver göra för att kunna rekrytera fler sjuksköterskor.

– Det handlar om lönen och arbetstiderna. Dessutom tror jag inte att arbetsgivarna kan förvänta sig att sjuksköterskor själva betalar sin specialistutbildning längre, utan att det måste inrättas ett system liknande det läkarna har, att de får betalt under sin utbildningstid, säger Anna Bergström, avdelningsordförande för förbundet i länet.

Mer läsning

Annons