Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värsta snigelplågan på åtta år

/

De är glupska, de är slemmiga och de är ute efter dina grönsaker. Sommarens regn lockar fram en av trädgårdens största fiender – mördarsnigeln. Snigelplågan är den värsta på åtta år, enligt SVT, och Gävlebiologen Christina Hultgren är inte överraskad.

Annons

– Jag är inte ett dugg förvånad; fukten gynnar sniglarna, säger Christina Hultgren, lektor i biologi vid Högskolan i Gävle. Den milda vintern har också gjort att fler har kunnat överleva. Dessutom har de inga naturliga predatorer, det är alltså väldigt få djur som äter dem.

Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, trivs bra i människors trädgårdar och rabatter. Sommarens väderlek och den höga luftfuktigheten har skapat perfekta förutsättningar för en riktig snigelinvasion. Djuren förökar sig värre än någonsin och nu menar snigelexperter att det kan vara det värsta snigelåret på åtta år.

– De är ett rejält stort problem för trädgårdsägare eftersom de är väldigt glupska, säger Christina Hultgren.

Mördarsniglarna parar sig under nätterna, men eftersom luftfuktigheten har varit hög har det gjort det möjligt för sniglarna att även föröka sig även dagtid. Parningen går i snigelfart och befruktningen sker via en slembubbla mellan ögonen. Eftersom mördarsniglarna är tvåkönade kan de även befrukta sig själva.

Det mest effektiva sättet att bli av med sniglarna är att avlägsna dem för hand, enligt Christina Hultgren.

– Att plocka dem är nog det bästa sättet. De trivs vid komposter och där det finns högt gräs, säger hon.

Läs Gävlebon Hilkka Risberg, Gävles uppmärksammade snigelutrotare, tips på hur du blir kvitt inkräktarna: Hilkkas nya knep mot mördarsniglarna

Mer läsning

Annons