Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle sjukhus i kräksjukans grepp

Vinterkräksjukan fortsätter att hålla Gävle sjukhus i ett stadigt grepp. Just nu är sju vårdavdelningar drabbade.

– Läget är bekymmersamt, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare vid Division operation.

Annons

Sedan två veckor tillbaka är delar av Gävle sjukhus hårt ansatt av vinterkräksjukan. Både patienter och personal har smittats. Just nu finns 27 patienter med sjukdomen på sjukhuset. Strokeavdelningen är värst drabbad, här finns tio fall av vinterkräksjuka.

Men även hjärtavdelningen, hjärtintensiven, lungavdelningen, geriatriska avdelningen, njur-hematologavdelningen och en kirurgavdelning är berörda.

Åtta vårdplatser hålls stängda på grund av smittan.

– Det har varit en ovanligt lång och intensiv smittperiod. Men vi har ändå klarat den bra. Trots stängningarna har vårdplatserna räckt till, säger Lars-Göran Holtby.

Att årets vinterkräksjuka blivit så svårhanterlig kan bero att den varit väldigt kräkintensiv. Patienterna har kräkts mer än de haft diarré.

– Kräkningar är mer smittsamma än diarréer, säger Lars-Göran Holtby.

Olika åtgärder vidtas för att minska smittspridningen. Bland annat får alla patienter som tas in via akutmottagningen lämna en kräkanamnes, det vill säga de får berätta om de själva eller personer i deras närhet har kräkts den senaste tiden. Vid misstanke om kräksjuka läggs patienten i isoleringsrum på infektionskliniken eller i enkelrum på annan vårdavdelning.

De största svårigheterna finns på avdelningar med gemensamma toaletter i korridoren. Där används mobila toastolar för att hindra att patienter smittar ner i de gemensamma utrymmena.

Mer läsning

Annons