Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle tar spetsen

Annons
Sverige är världsledande vad det gällerbredbandssatsningar. Och Gävle är ett av de två,tre områden som ligger i den absoluta spetsen.

Orden kommer från Calle Norberg som arbetar påRivermen, ett företag i Gävle som sysslar med såkallade "smarta hem".

Han säger att en av anledningarna till att företagethar etablerat sig i Gävle är att kommunen ligger sålångt framme vad det gäller de omtalade bredbanden.

- Gävleborna ser inte det här, men vi har delegationerfrån Europa på besök varje vecka som vill tittapå vad som görs här, bland annat vad det gällerbredbandsutvecklingen.

Enligt honom är bredband - och därigenom tillgångtill snabb information - vattendelaren mellan de som kommer attvara vinnare och förlorare i framtiden.

- Kunskap har mycket varit en klassfråga tidigare. Dethar varit de välsituerade som bott i villa som haft utbildningoch tillgång till information. Det som sker nu är attde som bor i lägenheterna - allmännyttan - är förstaparet ut, säger Calle Norberg.

I Gävle har nämligen bland annat Gavlegårdarnaanslutit sig till stadsnätet, GavleNet, och erbjuder 6 000av sina lägenhetskunder bredbandsuppkoppling.

- Det är en väldigt framsynt satsning av dem ochen av anledningarna till att Gävle kommit så långtpå den här fronten.

Men det är inte bara Gavlegårdarna som erbjuderbredbandsuppkoppling. Precis som på andra ställen iSverige finns en uppsjö av operatörer som vill knytakunder till sig.

- Till exempel Telia och Utfors har också nät här.Det är ett huller om buller av ringar, säger Calle Norberg.

Än så länge är det ett par tusen privatpersoneroch cirka 100 företag i kommunen som har anslutit sig tillbredbandsnätet. Och ska man tro Lars-Åke Skjöld,IT-strategiansvarig på Gävle kommun, kommer mångaatt få vänta flera år innan de också kansälla sig till skaran av bredbandsanvändare.

- Utbyggnaden kommer att ta minst 10 år. Det härkan liknas vid elektrifieringen av Sverige som ju tog en väldigtlång tid, säger Lars-Åke Skjöld.

I dag är det främst tre statsdelar i Gävlesom har tillgång till bredband - Brynäs, Andersbergoch Sätra.

För att kunna genomföra en fortsatt utbyggnad hoppasnu Gävle kommun på bidrag från staten. Men föratt få pengar krävs först att kommunen tar framen IT-infrastrukturplan där det bland annat ska ingåen beskrivning av den nuvarande situationen i kommunen, ett underlagför vad utbyggnaden kan kosta och en politiskt prioriteringom var utbyggnaden främst ska ske.

- Vi har en grupp som jobbar med det nu. Om och var satsningenska ske kommer kommunstyrelsen fatta beslut om i april.

Mer läsning

Annons