Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle var godisstaden

/

I 115 år har det tillverkats tabletter, pastiller, konfektyrer, praliner och dragéer i Gävle. Godisdoften låg som en filt över staden när Gävles godisfabriker gick för fullt i början av förra seklet. Gävle fick epitetet sjö- och godisstaden.

Annons

För hundra år sedan fanns mellan tio och 15 godisfabriker i Gävle. Först ut av alla var Pix. Fabriken köptes upp av Ahlgrens som köptes upp av Procordia som köptes upp av Leaf som köptes upp av Cloetta som nu lägger ner Gävles sista godisfabrik.

Herrarna Ericsson och Rabenius började 1897 att tillverka karameller, konfektyrer, marmelad och saft under ledning av Wilhelm Ericsson i lokaler på Söder. Firman var först i Sverige med att tillverka tabletter och hade en modern anläggning som sysselsatte hundratals personer.

1904 hade firman sina fabrikslokaler på Hantverkargatan i kvarteret Bogården. 1905 började de första tabletterna för mun, hals och svalg att tillverkas. Sångare och halsläkare uttalade sig om tabletternas förträfflighet vilket ökade försäljningen.

När Ericsson var på bröllopsresa i Italien 1913 såg han namnet PIX på en husvägg och fick idén till namnet. Pix är det latinska ordet för tjära och blev produktnamn åt de halstabletter som hade gummi arabicum som viktigaste ingrediens.

1915 byggdes fabriken ut på Hantverkargatan. 1919 blev Pixtabletten huvudprodukt. Den såldes på export och Pix-pojken introducerades.

På 1940-talet byggdes en chokladanläggning och 1952 övertogs VD-posten av Sture Ericsson, son till grundaren.

1975 blev Pix dotterbolag till F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB. 1983 upphörde all tillverkning i Bogården och huset gjordes senare om till bostäder.

Pix tillverkade bland annat Brio som fortfarande finns i frukt- och gräddkolasmak. Brio med fruktsmak introducerades redan på 1930-talet. Pix tillverkade också halstabletten Coryfin, Frukttugg och många andra sorter.

Den kemisktekniska fabriken F. Ahlgren grundas i Gävle 1885 och låg då på Fiskargatan 7. Fredrik Ahlgren sålde bland annat parfymer, medikamenter och skrivbläck. När han hastigt dog 1907 tog brodern Adolf över företaget.

Adolf Ahlgren besökte en mässa i Leipzig 1909 och tog med sig en halstablett hem. Tabletten fick namnet Läkerol och blev snabbt populär även utanför Sveriges gränser.

1912 hade Läkerolsortimentet utökats och nu såldes Original, Extra och Bonbons samt tabletten Viol. Precis som Pix tog Ahlgrens hjälp av kända personer i sin reklam för att ge tabletterna extra trovärdighet.

1916 byggde Adolf Ahlgren en fabrik i Gävle men första världskriget gjorde att det inte gick att få tag på gummi arabicum. I stället tillverkades halstabletten Krigsläkerol på en bas av socker- och lakrits. Tabletten gillades både i Sverige och i Norge. Samma år blir Ahlgrens hovleverantörer.

1921 startades tillverkningen av chokladpraliner i en ny och modern anläggning. Ett 50-tal olika varianter tillverkades. I slutet av 1920-talet kom även lakritsbåtar och

gelégodis in i sortimentet.

1925 släpps den första reklamfilmen om Läkerol. Den är tecknad och handlar om en hes tupp.

1953 föds Ahlgrens bilar. Originalet såg likadant ut som idag.

1963 invigs en ny fabrik på Södra Skeppsbron.

1985 firar Ahlgrens 100 år och säljs till Procordia.

1993 heter ägaren Huhtamäki Oy med konfektyrdivisionen Leaf.

1999 slås Leaf och Malaco ihop. Det nya namnet blir MalacoLeaf. Ägare är CSM.

2005 säljer CSM MalacoLeaf till Nordic Capital och CVC Capital Partners. MalacoLeaf byter namn till LEAF.

2011 i december släpps nyheten att Leaf och Cloetta går ihop. Den åttonde mars 2012 flaggas för en nedläggning av fabriken i Gävle.

Andra godistillverkare:

Herman Bergströms Konfektfabrik grundades 1928 och låg på Andra Tvärgatan 15. Konfektfabriken tillverkade finare karameller, pastiller, dragéer, tabletter, kola, lakrits, konfektyrer med mera. Bergströms sysselsatte ett 30-tal personer.

Svenska Karamellfabriken grundades 1919 och låg på Södra Kungsgatan 36. Karamellfabriken inriktade sig på karameller, dragéer, tabletter, kola, lakrits, konfektyrer med mera.

Fabriken sysselsatte ungefär 35 personer och drevs av disponent R. Mattsson.

Choklad & konfektfabriken Freja AB startades 1911 av grosshandlare Herman Sandelin i liten skala. På bara några år hade fabriken växt så pass mycket att en fabriksfastighet på Ruddammsgatan 15 köptes. Freja ombildades till aktiebolag 1921 och Sandelin blev vd. Han efterträddes efter sin död av Axel Salomonson.

Företaget sysselsatte ett 50-tal personer.

Bröderna Westin Karamell- & Konfektfabrik grundades 1917 av Albert och Gunnar Westin. De tillverkade huvudsakligen karameller och Menthol Eucalyptuspastiller vilket sysselsatte ungefär 25 personer.

Gefle Karamell AB på Brunnsgatan 58 startade 1894 av Jenny och Fredrik Andersson med hjälp av Jennys syster Beda. Från början kokade de karameller hemma i bostaden på Södra Fältskärsgatan 15. 1895 utökade de verksamheten och hyrde lokal på Södra Hospitalsgatan 14. Andra uppgifter göra gällande att tillverkningen startades 1909. Fabriken fanns kvar i 15 år och senare startade paret Central Caféet som på den tiden var ett kafé och inte en pub som i dag.

 

 

Annons